Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsfall leder till anmälan

/

Den 8 april i fjol avled en 43-årig Ludvikakvinna. Den troliga dödsorsaken var hjärtsjukdom ensamt eller i kombination med blodpropp i lungan.

Annons

Nu har landstinget gjort en Lex Maria-anmälan för att få Socialstyrelsens värdering av händelseförloppet och en bedömning om något ytterligare kunnat göras för att förhindra dödsfallet.

Chefläkaren i Västerbergslagen, Annica Lindell Lang, berättar att kvinnan gick på regelbundna kontroller på medicinkliniken.

– Hon hade diabetes och en hjärtsjukdom, hjärtsjukdomen var dock inte allvarlig.

I mars drabbades hon av andfåddhet och obehag från bröstet och sökte sig till Norra vårdcentralen både den 15 och 17 mars.

Hon remitterades den 17 mars vidare till medicinjouren på lasarettet i Ludvika för att utesluta akut sjukdom i hjärta och lungor. Efter undersökning samma dag på dåvarande akutmottagningen i Ludvika gjordes bedömningen att sådan sjukdom kunde uteslutas.

Några dagar senare åkte hon på en utlandsresa och efter hemkomsten den 31 mars hade hon lös avföring och kontaktade vårdcentralen den 7 april. Men enligt landstinget valde hon att avstå från läkarbesök. Dagen därpå fann anhöriga henne död i hemmet.

– Hon drabbades förmodligen av en tarminfektion under utlandsresan, det är ju ganska vanligt. Man förlorar vätska och salter och det rubbar balansen i kroppen. Vi vet inte, men det kan ha utlöst hjärtsvikten, säger Lindell Lang.

Av journalen framgår inte om kvinnan vid besöken i mars upplyste om att hon några dagar senare skulle åka utomlands.

– Vi önskar få synpunkter på om vi kanske skulle ha vidtagit andra åtgärder för att följa upp henne. Ett exempel är om vi ska vara mer noga med att ta reda på om patienten planerar en utlandsresa, säger Lindell Lang som inte kan säga om vården skulle ha avrått från resan om man fått kännedom om planerna.

Verksamhetschefen för medicin fick obduktionsrapporten i somras. Därefter gjordes en internutredning och nu har man alltså beslutat att göra en anmälan.

– Internutredningen drog ut på tiden, kanske för att man ville diskutera och utreda saken grundligare. Men Socialstyrelsen vill ju att det här ska gå så snabbt som möjligt, konstaterar Annica Lindell Lang.

Mer läsning

Annons