Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diskuterar samarbete om järnmalmen

/
  • Första gruvmötet. Kopparberg Minerals vd Anna-May Wester, styrelseordförande Ulrich Andersson och Lennart Granqvist som som representerar gruvprospektören Archelon träffaes hos Samarkand i Ludvika för att se vad man kan samarbeta om för att det ska bli en ny gruvnäring i Bergslagen.

Annons

Kopparberg Mineral ligger trots att det bildades så sent som i maj i fjol steget före Archelon. De har nämligen redan beviljats undersökningstillstånd för den nedlagda järmnalmsgruvan Mossgruvan söder om Grängesberg och sammanlagt 5 100 hektar i Ljusnarsbergs kommun.

- Vi är nu ett börsbolag och kan inte säga så mycket just nu om vad vi tror finns i Mossgruvan. Vi måste informera hela börsen samtidigt som tidningen. Vi är inte där än, säger Ulrich Andersson som är styrelseordförande i Kopparberg Mineral som ser det som en självklarhet att samarbeta där så blir möjligt.

Archelon vet redan att det finns en stor känd fyndighet i Blötberget på 25 miljoner ton och troligtvis också ytterligare 10 miljoner ton i inmutningen intill. Archelon har intressen i Finnmossen i Filipstads kommun, Blötberget i Ludvika kommun och Idkerberget i Borlänge kommun.

Nu hoppas Lennart Granqvist på att Bergsstaten snabbt beviljar undersökningstillståndet i Blötberget så att man kan gå vidare i processen.

- Archelon och Kopparberg är små i järngruvesammanhang. Ska det bli något måste man samarbeta där det går. Det är den processen vi startat. Blötbetget och Mossgruvan, vi ligger ju nästgårds så det passar bra.

På fredag i nästa vecka kommer den spirande gruvindustin att träffa politiskt ansvariga på Näringsdepartementet efter att Ludvikacentern och riksdagsman Kenneth Johansson (c) snabbt förstod betydelsen för jobben om man kan påskynda processen för den gamla näringen i Bergslagen.

- Kopparberg Mineral kommer att följa med till mötet på Näringsdepartementet. Det känns som att vi kan presentera en bred bild över vad som är på gång i hela Bergslagen, säger Lennart Granqvist efter mötet.

Att mötet hälls på Samarkand2015 betyder att man också är i sin linda med att diskutera vad som behövs i utbildningsväg för den personal som ska arbeta i den nya näringen.

- Det här var ett bra och framåtsyftande möte. - Samarkand var också en bra bekantskap att göra. Jag känner att det är något på gång med gruvorna, den dagen vi kommer till skott behövs utbildat gruvfolk, säger Lennart Granqvist.

Kopparberg Mineral AB skaffar nu utrustning för att deras tre kvinnliga geologer ska kunna påskynda prospekteringen .

- För att få en kostnadseffektiv verksamhet och utöka takten i arbetet med våra undersökningstillstånd har vi undertecknat en avsiktsförklaring avseende förvärv av geofysisk mätutrustning, säger vd Anna-May Wester.

Mer läsning

Annons