Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det mesta talar för att det blir ett kinesiskt växthus i kommunen

/
  • Snart tillbaka. Direktör Zou Changyi hoppas snart vara tillbaka i Ludvika för att etablera sitt växthus men man behöver en bättre plats än den som först föreslogs i Nyhammar.

Annons

Kinesiska Amazon Imports & Exports Co. Ltd direktör Zou Changyi har varit på ett veckolångt besök i Ludvika för att gå igenom alla förutsättningar för en etablering av ett stort växthus för grönsaksodling i kommunen. Den här gången gick det lite lättare eftersom han hade en svensktalande tolk med sig.

Det är tillförordnade näringslivschefen Torbjörn Hammar som jobbat intensivt med besöket tillsammans med hela kommunledningen.

- När vi nu gått igenom alla förutsättningar och vet exakt vad herr Zou vill ha för förutsättningar så höll inte vårt förslag om en etablering intill kraftverket i Nyhammar. Men det finns annan mark, säger Hammar.

- Men inte alldeles lätt, vi måste hitta 20 000 kvadratmeter tomt med speciella förutsättningar, säger mark- och planeringschefen Jan-Erik Eriksson.

Hammar och Eriksson vet vad de ska hitta marken men eftersom kommunen inte äger marken så måste man förhandla med markägaren innan man kan sy ihop ett förslag.

Zou Changyi säger att han är beredd att komma tillbaka till Ludvika när som helst.

- Det här besöket har gått bra. Experterna från staden har varit mycket tillmötesgående. Vi ser en framtid här, vi vill tacka stadens experter för all hjälp.

Zou Changyi säger att det innan en byggstart måste lösas en hel del frågor som att designa växthuset och så måste man få alla tillstånd. Han var mycket nöjd med hur kommunens experter informerat honom om vad som gäller i det svenska regelverket.

- Vi förstår Zou, det är alltid svårt att etablera sig i ett annat land. Vi tar det varligt och tar säkra steg. Nu känner vi varandra väl, framhöll Hammar.

Under det veckolånga besöket har kineserna träffat en byggkonsult, en entreprenör, en partihandlare och distributör, en svensk specialist på växthus och man ägnade mycket tid till proceduren med miljötillstånd, bygglov och detaljplanefrågor.

- Vi odlar i en ekologisk näringslösning som produceras inom EU och är EU-godkänd, berättade Zou Changyi som sa att han vill odla speciella kinesiska grönsaker och annat som marknaden efterfrågar i sitt växthus.

Bror Wallin som är chef för miljö och byggkontoret förklarade tillsammans med sina kommunala kollegor att de imponerats av den unika kinesiska odlingsmetoden.

- Odlingen sker i ett slutet och fullständigt kontrollerat system där datorer håller kontroll på allt som sker i växthuset och med grönsakerna. När vi frågade om skadedjursbekämpning blev vi övertygade om att sådan inte behöver ske eftersom man har kontroll på allt, säger Wallin som säger att växthuset kommer att bli mycket viktigt i våra trakter eftersom det inte finns något större utbud av närproducerad mat.

Zou Changyi å sin sida tycker att Ludvika ligger bra till geografiskt med tanke på att Oslo, Helsingfors, Stockholm och Göteborg ligger inom rimligt avstånd.

Hammar framhåller att det kanske bästa med diskussionen är att man skapat kontakter och byggt nätverk, om växthuset kommer tillstånd så öppnar det i sin tur för nya idéer och kanske etableringar.

Mer läsning

Annons