Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det går framåt i Fängenhällarna

Annons

Fortfarande misspryds den vackra byggnaden av en hel del förspikade fönster, Åsa Björklund berättar att även om det finns nytillverkade eller renoverade fönster under, så tvekar de att ta bort plywooden av rädsla för inbrott.

- Vi har en del objudna gäster, även om inget stort har inträffat. Men nu har vi i alla fall installerat larm och det känns lite tryggare.

De visar runt i de rum som har ställts i ordning, bland annat fröknarnas matsal, och loggian på övervåningen med välvda fönster där, enligt Gerth, Ludvika syns långt bort som ett glittrande smycke om kvällarna. Här finns också det gamla styrelserummet med mörkpanelade väggar. Det har paret gjort till sitt sovrum.

- Den här vintern har jag haft med mig fönster hem och renoverat. 400 rutor har jag skurit och kittat. Jag har också hjälp av ett väldigt bra snickeri som nytillverkar de fönster som inte går att rädda.

- Sen funderar vi på uppvärmningen. Om vi skall borra för bergvärme eller vad vi skall göra. Vi vill inte förstöra genom att tilläggsisolera vare sig invändigt eller utvändigt.

Paret, som kommer från Örebrotrakten, förefaller väldigt uppfyllda av sitt enorma hus. På sikt planerar de att flytta in permanent och starta någon form av verksamhet. Exakt vad har de inte bestämt, det är som om stället rymmer för många möjligheter. Det poppar ständigt upp nya tankar. De nämner uthyrning, Bed and Breakfast, privata fester, försäljning av något slag ...

Åsa berättar att hon hittat en anmoder från Norrvik i gamla papper.

- Hon har säkert gått på den gamla vägen förbi här nån gång för länge sen.

- Vi hade letat länge efter ett stort ställe, säger Gerth och tillägger: Det här är en fantastisk grej att få hålla på med. Allting är otroligt välbyggt och påkostat från början. Som alla de här målningarna i dalastil. Det var dem föll för.

- TV 4 hade fått nys om stället och var här och tittade. De ville använda det för att spela in en dokusåpa. Men vi tackade nej. Det kanske var ett misstag, men de pratade om att riva väggar och göra hål för sladdar och då ville vi inte vara med.

Nej. Så gör man ju inte med en gammal dam.

Mer läsning

Annons