Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De yngres Dan Andersson-vecka

Annons

Efter regeringens avisering 2005 om att temat för år 2007 skulle bli "Ung kultur" har planeringen i Ludvika, med många inblandade, varit i gång sedan lång tid.

Dan Andersson-veckan expanderas i samband med Ungkultur. Kultursekreterare Ylva Sellin meddelar att ett späckat program inför Barnens Dan Andersson-vecka väntar.

- Vi har ett program varje dag. Några hålls på Hammarbacken för att det ska vara lätt-tillgängligt för alla. På söndag läser "farmor" Marianne Mattson ur sin bok om Dan Andersson hon skrivit för sitt barnbarn Marcus. På onsdag blir det en teaterworkshop med Ludvikas arbetar-teater. Där kan alla barn medverka i ett levande rollspel med sång och musik.

Och mer väntar. I Grängesbergs Disponentpark blir det utöver Dan Andersson-anda även fokus på Linné som i år fyller 300 år. Barnen kommer bland annat att kunna gå en guidad tipspromenad.

Utöver barnprogrammen har musikuppträdanden av lokala och andra vis-sångare bokats in.

- Vi försöker även vända oss till ungdomarna. På söndag spelar Elin Sigvardsson. I veckan kommer även bland andra Heidi Bayer från Sunnansjö och Andreas Jakobsson från Ludvika att uppträda.

Ungkultur-året har inneburit mycket engagemang av kulturföreningar, studieförbund och andra. Ungdomens hus Haffas har haft diverse kulturprogram.

- Det har varit ett jättepussel att få ihop allt. Det som är så roligt är att alla lägger ned själ och hjärta i varje enskilt program.

Ungdomarna är hela tiden delaktiga i vad som sker, och loggan för hela Ungkultur ritades av Per Wirén på Estetprogrammet.

Inför hösten väntar ungkultur-arrangemang i samband med Lysmasken och även höstlovet, som ska bli en kulturvecka.

- Haffas har mycket vilda planer.

Mer läsning

Annons