Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De öppnar fiskbutik i Ludvika – hoppas på "ABB-kunder"

Det var ungefär 50 år sedan sist – men nu kommer Ludvika återigen att kunna stoltsera med en fiskbutik.
– Förutom fisk så kommer vi även att satsa på ost, säger Andreas Bäckström, 42, som står bakom butiken tillsammans med Arunee Tolek, 42.

Annons

Se TV-klippet: Därför är han övertygad om att en fiskbutik behövs i Ludvika

Under ett antal veckor har de i samråd med fastighetsägaren Nicklas Andersson jobbat med att ställa i ordning den långsmala lokalen med glastak i Carla gränd, mitt emot Åhléns.

– För vår del handlar det om investeringar på minst 500 000 kronor i bland annat diskar, bänkar, kylar och frysar, berättar Andreas Bäckström.

På fredag öppnar de sin fiskbutik och kommer därefter till en början att ha öppet från tisdag till lördag. De hoppas att ett brett sortiment ska locka många kunder.

– Vi kommer nog att ha möjlighet att ta hem 30 till 40 sorters fisk. Fisken köper vi från Fiskeauktionen i Göteborg och den kommer till butiken ungefär ett dygn efter att den nått hamnen i Göteborg.

Vårvintern 2014 tog paret över "Feskarn" Heino Ahlgrens långtradare och har sedan dess åkt omkring och sålt fisk och skaldjur med mera. Tills vidare behåller de "fiskbilen" som de ser som ett viktigt komplement. Men fiskbutiken i centrala Ludvika kommer givetvis att prioriteras.

Efter åren med fiskbilen så vet de att laxbakelserna är den populäraste produkten. Räkor är det förstås också många som handlar.

– Därför kommer vi i butiken att ha en fikadel där man bland annat kan köpa kaffe, räksmörgåsar och laxbakelser.

Andreas Bäckström och Arunee Tolek hoppas att fisk- och ostbutiken kommer att omsätta cirka fem miljoner per år. Men även om försäljningen blir lite lägre så kommer det att gå ihop sig, uppger de.

Från första eller andra veckan i december ska fisken få sällskap av ost.

– Vi kommer att köpa ost från en grossist i Danmark som bland annat levererar till saluhallarna i Köpenhamn. Det blir ostar från flera europeiska länder.

Andreas Bäckström räknar kallt med att de kommer att tappa en hel del spontankunder, exempelvis folk från Mälardalen på väg till fjällen som inte längre kan se bilen på Marnäs torg och stanna till för att köpa med sig räkor.

– Vi kommer att förlora en stor procent av impulskunderna. Å andra sidan tror jag att vi kommer att få fler kunder bland exempelvis ABB-anställda som är upp på stan och lunchar. De kan komma in en onsdag och beställa och sedan hämta till helgen. Nu när vi har en butik blir vi mindre sårbara. Eftersom det bara är jag som har körkort så kommer vi ingenstans med lastbilen om jag skulle råka bli sjuk.

Andreas Bäckström och Arunee Tolek har klart med det mesta inför premiären på fredag då Ludvika får sin första specialbutik för fisk på åtminstone 50 år.

DT har varit i kontakt med flera äldre Ludvikabor och det står klart att det var mycket länge sedan det fanns en renodlad fiskbutik i stan. Rolf Brolander berättar att det några år in på 60-talet fanns en fiskbutik vid Eriksgatan i samma kvarter där Intersport ligger i dag.

– Kalle Damberg var en av dem som drev den butiken, minns Brolander, och nämner även Axel Andersson som hade en fiskvagn och regelbundet stod på torget i centrum och sålde fisk. Torget, som låg på den tomt där Gallerian finns, försvann när fastigheten bebyggdes i slutet av 50-talet.

– Han hade en grön vagn, minns Christina Lohse, Freddy Nylund och Jan Norrgo. Det var en ganska stor vagn så ägaren drog knappast själv på vagnen utan kan ha nyttjat äkta hästkrafter för det jobbet, förmodar Norrgo.

Nu blir det alltså åter möjligt att handla i en renodlad fiskbutik. Arunee Tolek och Andreas Bäckström har planer på att ge butiken ett namn som anknyter både till platsen och den produkt de säljer.

– Vi har funderat på att kalla butiken för Fiskegränden.

Mer läsning