Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De anställde 26 personer - på ett år

/
  • Nyx grundare Andreas Johansson Österberg är tillbaka som vd för företaget.
  • Peter Söderholm har bara jobbat som operatör på Nyx kameracentral i fem månader, men han stortrivs redan.

Ludvikaföretaget Nyx bara växer och säljer nu kamerabevakning till flera länder.
Antalet anställda har det senaste året ökat med 26 personer och snart öppnar företaget ännu en kameracentral i Ludvika, med bemanning dygnet runt.
– Det här är så jäkla roligt. Vi får vara med och bryta mark.

Annons

Andreas Johansson Österberg, grundare och vd, ler stort och tillägger:

– Just nu har vi cirka 2 500 kameror i vårt system. Men under året vi nu går in i har vi beställning på 2 500 kameror till, som det nu pågår installation av.

För närvarande har Nyx 35 anställda i Ludvika och 13 i Stockholm.

Hur många nyanställningar räknar du med under 2012?

– Det kan nog bli tio heltidstjänster till och de ska placeras i Ludvika. Vi ska ha en kameracentral till här och kan inte växa mer i de här lokalerna (ovanpå Intersport), som redan är utbyggda tre gånger.

Har ni lokal på gång?

– Ja, men det är inte helt klart. Fördelen med en kameracentral till är att om den ena centralen av någon anledning skulle bli utslagen så kan den andra ta över.

Nyx startades 2001 som ett traditionellt bevakningsföretag och kom att kompletteras med en gren som skötte uthyrning av larmsystem samt senare med kameracentralen.

Då kameracentralen, med skärmbevakning på distans, snabbt fick kunder inom näringslivet och den offentliga sektorn såldes 2008 först bevakningsrörelsen till Rapid Bevakning och senare såldes även teknikgrenen.

– Med tanke på att över 40 anställda följde med i Rapidförsäljningen har Nyx bidragit till att nära 100 heltidstjänster har skapats i Ludvika på tio år, säger Andreas Johansson Österberg.

Han upplever sig inte ha fått något tack för det från kommunalt håll.

– Jag kan väl tycka att kommunledningen borde läsa på lite om vad Nyx gör och bidrar med.

Sedan den specialiserade satsningen på kamerabevakning inleddes har utvecklingen varit enorm. Ett tecken på det är att företagets omsättning ökade från 39 miljoner kronor år 2010 till cirka 50 miljoner förra året.

Samtidigt har nya delägare och investerare stärkt företaget, en ny styrelse har bildats (med bland andra förre S-statsrådet Pär Nuder som ledamot) och en stor ny ledningsgrupp har fått vara med och handplocka personal för att leda Nyx in i framtiden.

Med tanke på expansionen här i Ludvika, är det svårt för er att rekrytera kompetent personal?

– Nej, det är en skröna att det skulle vara så. Skriv gärna det.

Det som krävs för att jobba som operatör i kameracentralen, där åtta personer jobbar tillsammans nattetid, är normala väktarkrav (prata god svenska, inte finnas med i brottsregistret och vara fyllda 20 år).

– I övrigt vill vi ha personal som är "hungrig", gärna har intresse av datorer och har en stor laddning sunt förnuft.

Utöver som kameraoperatör har Nyx tjänster som systemintegratör, videoanalysspecialist, utvecklare, IT-tekniker samt inom marknad, ekonomi och försäljning.

För närvarande har Nyx cirka 500 kunder, men det ökar alltså snabbt och har utanför Sverige spridit sig till Finland, Norge, Danmark, Estland, Lettland och Storbritannien.

– Man kan säga att vi har byggt upp företaget för fortsatt expansion. Nu har vi en infrastruktur som gör att vi ska kunna köra järnet de närmaste åren.

Om du tittar fem år framåt, vad har hänt med Nyx då?

– Då är målet att vi, via samarbete med larmcentraler, ska finnas representerade i många länder. Vi ska försöka rulla ut det här globalt.

Rent tekniskt ser inte Andreas Johansson Österberg något hinder för fortsatt expansion.

– Tekniken att se vad som händer via kameror fungerar lika bra oavsett om det är i Australien eller Sverige vi har bevakning.

Via samarbete med larmcentraler i andra länder är heller inte språket något hinder vid användande av så kallade talande kameror, där potentiella gärningsmän kan skrämmas från platsen via högtalare.

Varje natt får operatörerna i Ludvika i snitt ingripa i tio "skarpa händelser", där gärningsmän oftast skräms i väg via högtalare men där ibland poliser/väktare i stället kallas till platsen för att gripa dem.

En av operatörerna, Peter Söderholm, gick från långtidssjukskrivning till ett jobb som han stortrivs med.

– Det här är ett optimalt jobb för mig. Jag gillar att jobba natt och det är ett skönt gäng att jobba med, säger han.

Mer läsning

Annons