Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dataspelande som möjliggör företagande

/
  • Andreas Pettersson och Emil Ågren värmde upp med schack då internetuppkopplingen ännu inte kommit igång.
  • UF-företaget Ludvikalan arrangerade med start från tisdag ett lan i Folkets hus lokaler. Tanken är att eventet ska gå i vinst och att 20 procent ska gå till välgörande ändamål. På bilden ser vi företagets grundare.
  • För att få i hop ett lan krävs en hel del kablar och tekniska åtgärder. Här ser vi en av deltagarna Andreas Pettersson och hans dator.
  • Teknikchefen Sune Berg preparerar strömanslutningen. Han har tagit på sig det fulla ansvaret för att lanet ska flyta rent tekniskt.
  • Schackspel som uppvärmning inför det som komma skall.

Med hjälp av cola, chips, energidryck samt en och annan toast ska dataspelarna lyckas hålla sig vakna. UF-företaget Ludvikalan ordnade under mellandagarna lan i Folkets hus lokaler. De ger 20 % av vinsten till välgörande ändamål.
– Vi vill göra nytta samtidigt som vi har kul, säger Anders Sundbye.

Annons

Hålla balans i budgeten, underhålla Ludvikas ungdomar och hålla i hop det lokala nätverket. Uppgifterna för UF-företaget Ludvikalan var många när de under tisdagen drog igång helglanet som inte slutar förrän 09.00 torsdag morgon.

– Det är kul att det äntligen händer någonting i Ludvika. Annars har man fått åka till andra städer som Falun och Jönköping för att kunna lana, säger storspelaren Johannes Snoljar.

UF, eller Ung Företagsamhet, kan för en del ses som en lek för gymnasister utan något större allvar inblandat. Men de sex killarna bakom Ludvikalan ser det inte på det viset.

– Vi hanterar det som om det vore ett riktigt företag. Vi lägger upp budget och har som målsättning att gå i vinst på det här eventet. Av vinsten kommer vi ge 20 procent till välgörande ändamål, säger Anders Sundbye som tagit på sig det övergripande ansvaret i vad som närmast kan beskrivas som en VD-roll.

Tillsammans med sina kollegor går han tredje året på VBU:s teknikprogram. Kollegan Sune Berg är tekniskt ansvarig och ser till att det lokala nätverket flyter på ett tillfredställande sätt.

– Det här är en kickstart ut i arbetslivet. Vi får verkligen utlopp för våra entreprenöregenskaper här, säger Berg.

För att nå ut till Ludvikas spelare har de bland annat skapat en egen hemsida och en facebookgrupp. Som lockbete har UF-företaget arrangerat en turnering med pengar på spel.

– Vi kör en turnering i CS (counter strike) där vinnarna får 500 kronor respektive 200 kronor. Det kommer bli riktigt kul, säger Anders Sundbye.

För att orka hålla igång hela natten går det åt litervis med cola och energidryck. Men det stannar inte med de onyttigheterna.

– Vi har förhoppningar om att sälja en hel del toast och chips också, säger Sundbye.

När NLT besökte lanet hade man ännu inte fått igång internetuppkopplingen. För att fördriva tiden tills vidare tog Andreas Pettersson och Emil Ågren till ett gammalt klassiskt spel.

– Vi är kanske inga schackspelare i grunden men det är kul att man får aktivera hjärnan lite också. Det är bra som uppvärmning, säger Pettersson.

Han är väldigt positiv till arrangemanget.

– Vi är ett ganska stort kompisgäng där alla känner alla. Det är mer socialt att spela tillsammans än att man ska sitta hemma bara, säger Andreas Pettersson.

Lokalen får Ludvikalan-killarna hyra gratis efter ett lyckosamt samarbete med ungdomskonsulenten Lisa Svensson.

– Hon har varit otroligt hjälpsam. Vi är hemskt tacksamma till henne, säger Sundbye.

Är målsättningen att företagsidén ska hålla även efter gymnasiet?

– Ja, det är väl drömmen att det ska fungera så pass bra att vi kan fortsätta med företaget. Vi får utvärdera efter vi haft våra event. För tillfället tror jag att efterfrågan finns, men det svåra är att få det att hålla på lång sikt. En idé är att öppna ett nytt internetcafé. Det vore inte fel, säger entreprenören Anders Sundbye.

Mer läsning

Annons