Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dansant förening lever vidare

/
  • Dans i festsalen. När Dansanta vänners förening anordnar dans är det dansen som är det centrala. Det är få som sitter och pratar bort kvällen vid borden.

Annons

Men 70 betalande är inte tillräckligt för att verksamheten ska överleva på längre sikt. Det bedömer i alla fall föreningens ordförande Karl-Åke Gustavsson.

- Minst 100 måste komma för att ska gå runt.

Dessutom måste det bli fler som vill delta i styrelsearbetet. Djupt bekymrad påpekar Karl-Åke Gustavsson att det saknas en kassör.

- Det är en viktig funktion som vi bara måste ha.

Lördagskvällens dansorkester, Jigs, fick ta en kort paus när han klev upp på scenen, greppade mikrofonen och upplyste publiken om vilka bekymmer föreningen har.

Karl-Åke är samtidigt något förvånad över att publiken minskat så dramatiskt under de allra senaste åren. Ända fram till 2004 kom flera hundra personer för att dansa och ha trevligt tillsammans.

Men sedan har siffran dalat. Vid den senaste dansen i december förra året kom 53 personer.

- Det är ju faktiskt ganska glest mellan danstillfällena i trakten. Därför borde det finnas ett uppdämt behov bland folk, menar Karl-Åke.

- Det vore ju väldigt synd om vi blir tvingade att lägga ner. Det är ju fina tillställningar, ingen fylla, inget bråk. Vi har till och med testat att skaffa rättigheter och servera alkohol.

- Men då fick vi lov att köra tillbaka det mesta till systemet, det var knappt någon som köpte.

På kortare sikt går det dock att få verksamheten att gå runt. I dagsläget finns det pengar i kassan upplyser Karl-Åke. På programmet finns också arrangemang planerade för hela hösten. Men än så länge är vare sig lokaler eller orkestrar bokade.

Orsaken är att först måste det mest akuta problemet lösas med styrelsen.

- Vi måste bli dubbelt fler mot de två tre personer som i dag är styrelsen.

Den lilla skaran aktiva önskar också att yngre människor, helst under 60, är villiga att ta en styrelseplats.

Ett litet hopp tändes i varje fall i lördags. Till dansen kom många nya ansikten. Några hade åkt ända från Västerås för att ta en svängom i Ludvika.

- Det brukar också vara ett stort kvinnoöverskott på danserna. Det hoppas jag att karlarna tar fasta på och dammar av sina dansskor till nästa gång, uppmanar Karl-Åke innan han själv glider ut på dansgolvet.

Mer läsning

Annons