Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalahäst med kommuntäcke – ny idé till symbol

/
  • Bengt Åkman vill behålla det gamla stadsvapnet och kombinera det med en dalahäst. Konceptet tycker han borde kunna användas av samtliga kommuner i Dalarna.
  • En symbol för att Ludvika är en del av Dalarna. Bengt Åkman står för förslaget.

– Vi har inga problem med hästar, men någon ordning får det väl vara.
Bengt Åkman, lokalpolitiker i Bopartiet, blandar sig i debatten om den omdiskuterade hästsymbol, som är föreslagen ska bli gemensam för Dalarnas kommuner.

Annons

Han presenterar nu ett eget förslag, där både Dalahästen och Ludvikas kommunvapen finns med. Och det är helt gratis.

Att Åkman inte begär betalt för sin idé är en något syrlig kontring på Region Dalarnas förslag, som kostade åtskilliga miljoner i konsultarvode att ta fram.

– Utvecklingskostnaderna är inte så höga så det bjuder jag på, säger han och småler.

Det som fick honom att reagera var att Ludvikas stadsvapen från 1920 riskerar att förpassas till arkiven om Region Dalarnas förslag vinner gehör.

– Att ersätta det med en häst som heter Ludvik känns inte bra, om jag uttrycker mig försiktigt. Därför började jag spåna på alternativ. Jag ville inte bara klaga utan ta fram ett eget förslag.

Om man förser en dalahäst i siluett med ett täcke med kommunsymbol tycker Åkman skulle fungera som en bra kombination. Samma koncept kan därmed användas av alla kommuner i Dalarna.

Hur ska du lansera ditt förslag?

– Jag tänker först och främst presentera det i kommunen och även försöka få det till Region Dalarna. Vi har ju Leif Nilsson i grannkommunen Smedjebacken som ordförande där. Men det verkar som om kommunerna hamnat i någon form av rävsax eftersom den föreslagna hästsymbolen ska bli ett varumärke för alla kommuner i Dalarna.

– Ludvikas kommunvapen har funnits sedan 1 januari 1920 och det känns inte bra att ett reklamföretags idéer nu riskerar radera ut denna fina kommunsymbol.

Vad säger då Leif Nilsson, Smedjebackens kommunalråd och ordförande i Region Dalarna, om Bengt Åkmans alternativa häst?

– Jag ska inte klassa ut hans förslag, säger Nilsson diplomatiskt när han får upp Åkmans häst på sin dataskärm.

Region Dalarnas ordförande är väl medveten om att det finns ett motstånd på olika håll mot den nya dalahästen men konstaterar att vitsen är just den att den ska vara genomgående för hela Dalarna.

– Annars är det ju ingen idé om det ska vara lite olika ute i kommunerna. Problemet med våra många fina kommunsymboler är att ingen vet varifrån dom kommer. Det har tester visat. Men det blir ju inte förbud att använda kommunens egna märken för att den nya symbolen införs.

Om det nu smugit sig på en viss tvekan i kommunhuset i Ludvika mot att ta till sig den moderna dalahästen har Leif Nilsson än inte märkt av någon större opposition mot förslaget i Smedjebacken.

– Men vi har ju inte presenterat det i fullmäktige än, lägger han till.

Mer läsning

Annons