Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Burängsberg inmutat

/
  • Burängsberg. Nu har också järnmalmsgruvan i Burängsberg mutats in av privatpersonerna Lars-Olov Larsson och Tommy Fredriksson.

Annons

Burängsbergs gruva har haft brytning från 1600-talet. Provbrytning skedde på 1960-talet.

- Min pappa jobbade i Burängsbergsgruvan. De gjorde en provbrytning på nära 300 meters djup. Jag åkte själv som grabb med ned i gruvan en gång, berättar Lars Olof Larsson som berättar att han och Tommy Fredriksson bestämde sig för att muta in de två gruvor de hade lite kunskap om när det stod klart att de gamla gruvorna på nytt var intressanta att undersöka. De räknar med järn och hoppas på ädelmetallfynd eftersom Boliden tidigare haft intresse för Grytängsbodarna i samband att de bröt Långfallsgruvan i Saxsdalen.

- I dag ligger det ett lock över Burängsbergsgruvan. Så fort vädret blir lite bättre ska vi försöka göra lite mer av det här. Jag kommer nog att prata med Lennart Granqvist som håller på med Blötberget. Han har bra idéer om järnmalmsgruvorna. Vi behöver lite professionell hjälp om det ska bli något, säger Larsson.

Lennart Granqvist tycker att det var ett roligt besked och berättar att när han var ung så var han med och transporterade uppbruten malm från Burängsberg till Mossgruvan där malmen anrikades.

Larsson och Fredrikssons inmutning i Burängsberg är på fyra hektar.

I Grytängsbodarna har de två mutat in närmare 18 hektar mark.

- Min farfarsfar ägde inmutningen på 1800-talet och eftersom Boliden haft inmutningen tror vi på lite bättre mineraler än järn. I Grytängsbodarna påstås det att farfarsfar för hand brutit 20 meter djupt, försvar kallades hålen men jag vet inte vad det betyder men gissar att det gjordes för att ingen annan skulle kunna ta området, berättar Lars-Olof Larsson.

Mer läsning

Annons