Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandsläckning i Ludvika

/
  • Förstärkte nationaldagskänslan. Ludvika Folkdansgille dansade omkring i sina varma folkdräkter, alla utom Ann-Britt Hedman som skadat handen.
  • Brandman för en dag. Benjamin Hjertström, 5 år, tyckte att det var ganska svårt att släcka elden.
  • Lockade många. Bandvagn 206 var en populär åkattraktion under nationaldagen. Här åker Fredrik, Rasmus och Adam Eriksson.
  • Förvandlas till katt. Tvååriga Leona Gustafsson speglar sig medan Sara Nauclér från Ludvika Arbetar Teater målar henne.

Annons

Avsaknaden av blått och gult var det första som mötte besökarna i statsparken. Dessutom var det ganska tyst klockan ett, då firandet skulle dra igång. Kanske var det därför "nationaldagskänslan" inte infann sig till en början. Barnvagnar och rollatorer samsades med sina ägare om de skuggplatser som fanns. En enda Sverigeflagga vid Socialdemokraternas informationstält vittnade om vilken dag som uppmärksammades, men snart drog allt igång och aktiviteterna var många, liksom de yngsta och äldsta ludvikabor som kommit till parken för att ta del av allt som bidrog till att området kring sporthallen blev en riktig festplats. Många passade också på att besöka räddningstjänsten som höll öppet hus och bland annat lockade ludvikaborna med en åktur i en bandvagn 206.

Dessutom fick besökarna släcka bränder och de yngsta tilldelades röda brandmanshjälmar. Strax intill visade Hemvärnet och Lottorna upp sina verksamheter och även där kunde man få sig en åktur, i militärlastbil. Om man ännu inte stillat sitt motorintresse fanns även möjlighet att besöka medlemmarna i Ludvika Motorsällskap. Lite längre bort, i statsparken köade de yngre tjejerna för att bli målade i ansiktet och en efter en gick de därifrån som katter, tigrar och andra djur. Utanför sporthallen sålde Yasar Borak en hel del glass och dricka under dagen.

Intill honom uppenbarade sig Ludvika Folkdansgille framåt eftermiddagen, iklädda folkdräkter. Ann-Britt Hedman har varit med och dansat sedan 80-talet, men kunde inte vara med den här dagen eftersom hon gjort illa handen. Besökare tittade beundransvärt på hur medlemmarna i folkdansgillet dansade omkring i sina varma dräkter samtidigt som Ann-Britt Hedman viftade med en av få Sverige-flaggor som fanns på plats under nationaldagen.

Mer läsning

Annons