Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Branden i Vännebo under kontroll

/
  • Det är ett mycket stort område som omfattas av skogsbranden i Vännebo och Norhyttan. Det handlar om ett två kilometer brett område som sträcker sig från Vännebo by nästan ner till Norhyttan. Det som är svart och brunt på bilden är skog som har brunnit. Det handlar om skador för många miljoner kronor.  Foto: Karin Rickardsson

Annons

Med beslutet att avsluta räddningstjänsten i Vännebo och Norhyttan kan den största branden på många år läggas till handlingarna.

- Det är absolut den största skogsbranden i modern tid i dessa trakter, minns förre räddningschefen Hans-Åke Wickberg.

Från lunch på fredagen är det markägarna eller dess representanter som ansvarar för branden.

Stora-Enso kommer att ha 25-30 man ute i skogen under flera dagar framåt och Mellanskog räknar med att det handlar om 6-10 personer på plats dygnet runt för deras del.

En hastig beräkning pekar mot att det är över 1000 hektar skog som har brunnit och totalt omfattar brandplatsen en yta på drygt två kilometer i bredd och drygt sju kilometer lång.

Den som kör genom området kan åka flera kilometer och bara se nerbränd eller svårt brandskadad skog.

Stora-Enso kommer nu att undersöka området för att se hur mycket av skogen som klarat sig trots att det brunnit.

Det är värst där det brunnit i marken, då är rötterna skadade och träden har inte en chans att överleva. Stora områden med planterad skog som är upp mot 10-12 år gammal är totalförstörd.

Av den skadade skogen ägs huvudparten av Bergvik skog och den förvaltas av Stora-Enso. men ungefär 100 hektar är privatägd skog och dessa representeras av Mellanskog.

Bengt Lundholm, Stora-Enso, räknar med att de kommer att ha folk på plats fram till midsommar.

- Vi skulle behöva en riktig rotblöta nu för att kunna andas ut, säger Lundholm.

Det som till slut blev avgörande för att branden skulle kunna släckas vara att vädret lugnade ner sig på tisdagskvällen och att helikoptrarna kunde börja flyga igen.

- Hade det inte blivit så, vet man aldrig vart det här tagit vägen, säger Stefan Karlsson.

Nu återstår det många timmars arbete för räddningstjänsten att samla in allt material, rengöra alla slangar, ventiler, pumpar och fordon, vilket kommer att ta veckor i anspråk.

Räddningstjänsten kommer även att göra en utvärdering av insatsen, dels för att se vad som gick bra och dels för att se vad som kanske kan göras annorlunda.

De helikopterpiloter som varit på plats i brandområdet är dock eniga i sitt omdöme och det är att räddningsledningen under hela insatsen gjort riktiga bedömningar och fattat rätt beslut.

Annons