Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(bop) vill minska insynen i Ludvikahem

Annons

En bred majoritet i kommunstyrelsen vill att kommunen kräver att Ludvikahem ska som mål att endast tillåta att tre procent av bostadsbeståndet ska stå outhyrt. I dagens ägardirektiv har kommunen satt fyra procent som mål.

- Ludvikahems stora bekymmer är att det finns så mycket outhyrt, säger kommunalrådet Maria Pettersson efter att kommunstyrelsen diskuterat det nya ägardirektivet till Ludvikahem.

- Det kommer att krävas stora insatser för att nå målet, rivningar, försäljningar. Vi måste jobba brett, säger Pettersson som poängterar att hon tycker att det är fel att hyresgästerna får bära kostnaderna för allt outhyrt.

Bopartisten Kurt Josefsson är den ende i kommunstyrelsen som har avvikande åsikter om det nya ägardirektivet.

- Kurt vill ha bort skrivningen att bolaget inte får bedriva verksamhet som inte är förenlig med den så kallade kommunala kompetensen. Men vi andra tycket att ett 100 procentigt ägt kommunalt bostadsbolag ska hålla sig inom kommungränsen och inte ta hand om hus i Smedjebacken och Stockholm, avfärdar kommunalrådet Pettersson invändningen.

Josefsson vill också minska insynen i Ludvikahem genom att låta affärer upp till 25 miljoner få hanteras av Ludvikahems styrelse.

- Vi övriga anser att 10 miljoner är rimligt. Alla affärer över detta belopp ska behandlas av ägaren, vilket i praktiken blir av kommunfullmäktige, säger Petterson.

Mer läsning

Annons