Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Böcker storsäljare i årets julhandel

/
  • Bokhandlaren Anders Källgren tycker att årets julhandel hos Globe blev bättre än någonsin tidigare. På nyårsaftonen betjänade han bland andra Mona Alqalik som kom för att köpa några böcker på arabiska.

– Årets julhandel blev jättebra, bättre än någonsin tidigare. Vi har sålt massor av böcker och presentkort, utbrister köpman Anders Källgren vid Globe bokhandel.
Till storsäljarna hör, inte helt oväntat, framlidne Bertil Danielssons sista verk "Hopkok" och Bernt Östberg bok om Grangärde.
Andra butiker bedömer julhandeln som "okej" eller "relativt bra".

Annons

Källgren var mycket entusiastisk när tidningens medarbetare träffade honom på nyårsaftonen. Han har en stark tro på pappersbokens framtid trots en växande marknad för digital litteratur och ökande näthandel.

– Det går bra för oss och vi har även många kunder som kommer från andra orter, bland annat Fagersta och Kopparberg. De tycker att utbudet är både brett och bra och att det dessutom är trevligt att komma till Ludvika för att handla, inte bara hos oss. Det tycker jag är guld värt.

En bidragande orsak till den strålande julhandeln tror Källgren kan vara att det kommit många starka titlar på sistone och att flera kändisförfattare har gjort Ludvika den äran under det gångna året.

– Och de lokala böckerna är alltid mycket uppskattade. Ett par böcker som har står synnerligen högt i kurs är "Bertil Danielssons Hopkok" och Bernt Östberg bok om Grangärde, framhåller han.

Under mellandagarna har kommersen mattats något.

– Det är inte som under veckan före jul och vi har ju heller ingen mellandagsrea. Vi har ju i stället bokrean som infaller i slutet av februari, påminner Källgren.

Presentkort, såväl Globes egna som köpmannaföreningens, har också sålt bra. De är bekväma julklappar där mottagarna själva väljer vad de vill ha.

Skohandlare Göran Andersson betonar att hans verksamhet inte står och faller med en bra julhandel.

– Den blev varken bättre eller sämre än förra året. Men det har gått rätt skapligt och jag får lov att vara nöjd. Vad vi brukar sälja som julklappar är mest tofflor, plånböcker och sånt samt en hel del presentkort.

Hos Intersport bedömer säljaren Emelie Västerlund att julhandeln varit "okej" men att den kunde ha varit bättre.

– Vi har sålt mycket kläder, skor och enormt många presentkort. Men det känns som om vintersäsongen precis har börjat. Nu hoppas vi att det ska bli vinter på riktigt.

Från Åhléns meddelar varuhuschefen Eva Olofsson att årets julhandel har varit relativt bra.

Mer läsning

Annons