Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blåser till strid om Annedal

– Kommunen blockerade processen när jag skulle sälja. Det var hela tiden ett förhalande och ett trixande utan dess like. Och den stora skylten sattes upp utan något som helst avtal.
– Jag tänker ta strid och "herrskapet" kan närmast se fram mot en räkning för markhyra från 2001 och framåt, säger Peter Brandt, Västerås, tidigare ägare och säljare av anrika Annedal vid Valhallavägen.

Annons

Han tog med intresse del av artikeln, för en tid sedan, om hur nye ägaren, Bernt Nyström, skickade en faktura på dryga 8 000 kronor gällande ett års hyra för den stora kommunala skylten på sin tomt. Ingen av berörda befattningshavare ville ha med ärendet att skaffa. Men efter samtalen med tidningen blev det snabba ryck. Demonteringen inleddes direkt med bortkoppling av skyltens belysning.

– Bra att det skrevs om det. För det har varit många konstigheter kring Annedal redan tidigare. Genom åren har jag fått lov att bråka med kommunen om alla möjliga saker men inte kommit någonvart, fortsätter Brandt, som är syskonbarn och arvtagare till den tidigare ägarinnan.

Han är inte minst ledsen över att skylten sattes upp utan en ordentlig överenskommelse med mostern, som redan då var över 90 år. Det framstår som oklart hur det hela hanterades.

– Upprörande och osmakligt att "köra över" en gammal människa på det sättet. Om någon hävdar att det skulle finnas ett avtal är det en jävla lögn!, markerar Brandt bestämt.

När tidningen skrev den första artikeln efterfrågade vi någon form av skriftligt avtal mellan ägaren och kommunen. Ingen visste besked och vi bollades fram och tillbaka mellan befattningshavare på olika förvaltningar.

Av allt att döma finns bara själva bygglovet beviljat till näringslivsenheten.

I sammanhanget berättar Brandt om sina svårigheter att få kontakt med de kommunala företrädarna under sin tid som sakägare.

– Jag skickade massor av mejl som aldrig besvarades. Jag sökte även kommunalrådet men inte heller hos henne blev det någon återkoppling.

Men med planeringschefen Jan-Erik Eriksson lyckades han få ett sammanträffande.

– Vi pratade men det blev bara hänvisning till alla möjliga nämnder och sammanträden.

Brandt fick uppfattningen att kommunen blockerade processen när fastigheten skulle säljas. Bland annat hänvisades till förköpsrätten och ärandet gick i stå.

– Jag vet att en spekulant, som vi hade gjort upp med, erbjöds och fick köpa en annan större fastighet av kommunen. Det var ett trixande utan dess like.

– Till slut visade det sig att de inte kan utnyttja förköpsrätten. Men lagstiftningen var inte som de sade. Nu är jag beredd att ta strid och är inte främmande för att driva en juridisk process, slutar Brandt.

Den svenska lagen om förköpsrätt upphörde nämligen att gälla den 1 maj 2010.

Tidningen har sökt planeringschefen Jan-Erik Eriksson som dock inte kunde nås för en kommentar.

Mer läsning

Annons