Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnhyttans avfallsanläggning under förändring

/
  • En man på Falu kommuns IT-enhet köpte datorer i kommunens namn och sålde dem sedan vidare. Mannen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Andy Wong/Scanpix.

Annons

Till avfallsanläggningen i Björnhyttan kommer i stort sett alla sopor som innevånarna i Ludvika kommun producerar.

Dels handlar det om det vanliga hushållsavfallet och dels om det som folk kör dit på egen hand.

- För privatpersoner är det helt gratis att lämna här, om de själva sorterar sina sopor i den container det ska ligga, säger Anders Hammarbäck.

Han tror att det skulle gå att få ännu fler att köra sina sopor till Björnhyttan om folk hade klart för sig att det inte är så krångligt att lämna sina sopor där.

- Det finns brister i informationen som vi ska försöka förbättra under hösten, bland annat genom att ge ut en almanacka till att alla hushåll i kommunen.

Hammarbäck tror att det skulle underlätta för många om de hade klart för sig hur soporna ska sorteras innan de åker hemifrån och det ska finnas med i den nya almanackan.

Även den vanliga hanteringen av hushållsavfall har förändrats, bland annat när det gäller vad folk slänger.

- Förr kunde det finnas allt möjligt i hushållssoporna, pengar och guldringar som exempel, och det är inte så vanligt längre, säger Hammarbäck.

Den största förändringen är dock att det i dag handlar mycket mera om elektroniksopor.

- Det är stora mängder som kommer in och förändringen har skett på bara några år, säger Hammarbäck.

Under hösten kommer kommunens renhållning att genomgå en rad förändringar. Det handlar bland annat om de 40-tal återvinningsstationer som finns i glesbygden som kommunen har som ett frivilligt åtagande.

- Vi ska titta på hur många vi ska ha, så det kan bli aktuellt att flytta någon och någon kanske försvinner, för till sista handlar det om pengar och det kostar stora pengar att ha dem, säger Hammarbäck.

Även den lite större stationen i Grangärde är föremål för utredning.

- Det är problem med arbetsmiljön och den kanske skulle flyttas till ett mer lämpligt ställe, men det är en kostnadsfråga, en flytt kanske kostar fem miljoner kronor, klargör Hammarbäck.

Även vid Björnhyttan ska det bli förändringar och det gäller den del där privatpersoner lämnar sitt skräp.

- Vi ska flytta den och försöka få lite bättre genomströmning och sedan ska privatpersoner inte behöva åka så långt in på området.

Mer läsning

Annons