Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Birro stärkte gymnasieelever

/
  • Du kan! Marcus Birro ger alla dem en känga, som försökt ställa sig i hans väg och talat om för honom att han inte kunde bli författare. Den gnistan försökte han på ett inspirerande sätt föra över till förstaårsgymnasister på Högbergsskolan i går.
  • Den här berguven hälsade på i Jakobsgårdarna på fredag em. Kråkorna var som galna runt den ett tag men den satt lugnt kvar. Kenneth Gustavsson, Borlänge

Annons

Gymnasieelever får lära sig att tänka kritiskt, att vara kritiska. Det är därmed inte lätt för någon, vem det än är, att gå upp på scenen i en fullsatt aula och få allas uppmärksamhet.

Det lyckades författaren Marcus Birro med.

Från första till sista sekund.

Han berättade om sin tid i skolan, om hur hans gamla svensklärare dömde ut hans försök i skrivandets konst.

- Hon sade "ärligt talat Marcus, du blir aldrig författare". Jag hade inte ens tänkt på det innan, men efteråt var jag säker på att författare skulle jag bli, bara för att hon sade att jag inte kunde.

Med vassa karikatyrer, härligt kroppsspråk och dräpande betraktelser avrättade Birro en efter en av alla de som stått i vägen för honom och försökt få honom på "bättre tankar".

Men även de som vill passa in kultur i något knepigt fack dit solen aldrig når, som en egen hemlig värld, fick sig kängor.

- Det kom en poet till skolan och efteråt ville svenskläraren att vi skulle analysera och plocka isär dikten. Det är ju helt värdelöst!

Så fortsätter det med socialsekreterare, ledare av söka jobb-kurser och honom själv - alla får en dos av spott och spe, med en stor skopa humor.

Det går hem. Definitivt. Skrattet, jublet och de spontana applåderna fyller aulan med täta mellanrum.

Kanske sitter det någon (lärare?) och tycker att tonen är lite för rå, lite för rebellisk. Men budskapet är oerhört sunt.

I dagens kravfyllda samhälle är det här precis vad gymnasieelever behöver höra. Gör det du vill, inte det en cynisk och stelbent omvärld försöker tvinga dig att göra.

Som socialsekreteraren i Birros gestalt.

- Vad ska du bli?

- Författare.

- Nej, men vad ska du BLI?

Mer läsning

Annons