Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Birger Hansson gjorde debut

/

Annons

Hansson, ledande kraft i det lokala partiet marxisterna, kommer nu att fungera som Ken Swedenborgs förlängda arm i landstingspolitiken. I går deltog Hansson när majoriteten i landstinget hade majoritetsberedning.

Medverkade gjorde bland andra de s-märkta landstingsråden Alf Johansson, Ingalill Persson och Sören Bertilsson samt företrädare för vänsterpartiet och miljöpartiet.

Vad fick du för intryck av dina kollegor?

– Kollegor? Till viss del är de väl mina politiska motståndare, säger Hansson.

Kommer ni att kunna samarbeta?

– Det är väl det man vill. Men det betyder inte att jag kommer att lägga mig platt – och inte att de gör det heller.

Birger Hansson gör klart att han inte alls är intresserad av att privatisera norra vårdcentralen i Ludvika, eller någon annan vårdenhet i länet.

– Det sägs att det ska bli så bra när man privatiserar. Det tror jag inte alls på utan jag tycker att man ska hålla fast vid den offentliga regin. Blir det ett väldigt tryck att norra vårdcentralen ska privatiseras så måste vi ställa väldigt hårda villkor.

– Då ska de minsann uppfylla regler om vårdgaranti och så får en privatisering inte bli inledningen på en utveckling mot högre avgifter för patienterna.

Hansson ifrågasätter om det är så självklart att en privatisering leder till att norra vårdcentralen får läkare.

– Läkarbrist är inget speciellt för Sverige. Jag jobbar ju fortfarande i Norge och vet att trots att de badar i oljepengar så är de i Holland och söker läkare.

Birger Hansson hoppas kunna vara med vid flera majoritetsberedningar i vår. Till försommaren avslutar han jobbet som skogsarbetarbas i Norge och händer inget oförutsett så räknar han med att i juni tillträda som majoritetsråd i landstinget som representant för folkkampanjen för sjukvården.

Mer läsning

Annons