Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilintresse inkörsporten för årets lackelev

/
  • Bästa elev. Motorbranschens olika organisationer har utsett Emanuel Sjöberg, från Haraldsbogymnasiet och boende i Nyhammar, till årets bästa lackelev.
  • Slipexpert. Efter tre års utbildning är Emanuel Sjöberg expert på att slipa bilkarosser, vilket är ett av de viktigaste momenten i jobbet som lackerare.
  • Bilintresse. Det var intresset för bilar som gjorde att Emanuel Sjöberg valde att utbilda sig till billackerare, ett val som uppenbarligen visat sig vara rätt efter att han utsetts till årets bästa lackelev.

Annons

Emanuel Sjöberg har sedan många år tillbaka ett starkt intresse för bilar och det var också det som gav honom impulsen till att utbilda sig till billackerare.

- Jag funderade på att utbilda mig till något med bilar och tänkte då att skruva med bilar kan jag lära mig hemma, men hålla på med lackering det kan jag inte lära mig själv, berättar Emanuel Sjöberg.

Han tog kontakt med en kompis som gick på Haraldsbogymnasiet om att få komma dit och titta.

- Jag beslutade mig omgående för att söka dit och blev också antagen direkt och har nu pendlat mellan Nyhammar och Falun i tre år, säger Emanuel Sjöberg.

Det program han går kallas nordisk lackering och är helt inriktat på lackering av fordon.

Under våren hade de en test på skolan och bakom den stod två stora branschorganisationer, motorbranschens yrkesnämnd och lackerarnas yrkesnämnd.

Alla elever i landet fick genomgå ett test på Internet och svara på 50 frågor om lackering, det handlade om lackeringsfrågor och frågor om fordon över huvud taget.

- Första året läser vi samma sak alla som går på linjerna med fordonsinriktning och därför fanns det även sådana frågor med, berättar Emanuel Sjöberg.

Varje fråga var värd tre poäng och när han fick resultatet hade han fått ihop 117 poäng. Till en början var han tveksam till hur långt resultatet skulle räcka.

- Året innan hade han som vann 122 poäng, men mina kompisar var övertygade om att jag skulle vinna och det gjorde jag.

Därmed stod det klart att Emanuel Sjöberg skull utses till Sveriges bästa lackelev under 2007.

Priset är dels att han får ett certifikat på sina kunskaper och dels får han åka till Italien och Modena och titta på bilar från Ferrari.

Men innan dess ska han sommarjobba på Ludvikalacken, där han också gjort sin praktik.

Till hösten bär det av till Silkeborg i Danmark för vidareutbildning, där han ska vara drygt ett år. Det börjar med två och en halv månads utbildning i Danmark med teori och praktik varvat, efter det kommer nio månader med praktik för att få upp vanan och hastigheten i jobbet. Detta avslutas sedan med en månads utbildning till i Silkeborg.

- Efter det får jag mitt gesällbrev, poängterar Sjöberg.

Men det första som nu sker att han får diplom och priser vid en ceremoni på skolan i Falun.

Webb-TV: Bästa lackaren i Sverige

Mer läsning

Annons