Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut i balkongbråket

/
  • Uppåt väggarna. Stig Sjöberg kommer att vända sig till högre instanser för att det inte ska bli någon ombyggnad av balkongerna som förstör kvarterets tidstypiska utseende.

Annons

- Jag har inte sett beslutet så jag har svårt att uttala mig. Men det är ju positivt om länsstyrelsen har den uppfattningen.

Det säger Åke Johansson, medlem i bostadsrättsföreningen Apollo 1 och projektledare för utbyggnaden av 57 balkonger och byggandet av nio nya balkonger.

I samma förening är Stig Sjöberg medlem. Han och nio andra medlemmar i föreningen överklagade i höstas bygglovet och striden kommer att fortsätta, klargör Sjöberg.

- Vi medlemmar i "ettan" som är emot det här kommer att överklaga till länsrätten. Länsstyrelsen har inte beaktat våra synpunkter.

Bygglovet som den 27 september utfärdades av Ludvika kommun, överklagades också av grannföreningarna Apollo 2 och Apollo 3. Om även de går vidare till högre instans är ännu oklart. Parterna har tre veckor på sig att överklaga beslutet.

Länsstyrelsen genom Inger Swanström och Sven Ångquist skriver i beslutet att "förändringen av den yttre formen är acceptabel". Vidare noteras det att "länsstyrelsen bedömer att den arkitektoniska gestaltningen bidrar till en god helhetsverkan i stadskvarteret".

Länsstyrelsen hänvisar till skrivningar i plan- och bygglagen om att "utgångspunkten vid bedömningar måste vara att åtgärder som är aktuella tillför helhetsbilden positiva värden och inte förvanskar värden som anses värdefulla att bevara". "Skalbrott, uppseendeväckande färgsättning eller starkt avvikande formgivning måste till exempel utsättas för en mer kritisk granskning än mindre synliga tillägg."

I överklagningarna har det framförts att utbyggda balkonger och byte av nio franska balkonger till vanliga balkonger kommer att få en avsevärt negativ påverkan på byggnadens och kvarterets tidstypiska utseende. Vidare har Stig Sjöberg med flera betonat att utbyggnad av föreningens balkonger mot Köpmansgatan kommer att medföra att fasaden mot gatan ej ger ett enhetligt intryck då det blir olika storlekar på balkongerna efter samma gata.

Åke Johansson säger på måndagen att länsstyrelsens beslut kommer att tas upp när styrelsen för Apollo 1 har möte i dag, tisdag. Enligt Johansson vill föreningen bygga ut balkongerna med ungefär 1,5 kvadratmeter.

- Alla våra balkonger ser inte likadana ut, men de kan bli 30 centimeter djupare och en meter längre, säger Johansson.

Han vill avvakta dagens styrelsemöte innan han uttalar sig i frågan om länsstyrelsens beslut innebär att föreningen inom kort påbörjar balkongprojektet. Enligt uppgift beräknas ombyggnaden kosta cirka fyra miljoner kronor. Ombyggnaden motiveras dels med att balkongerna är i dåligt skick, dels att medlemmar önskar större balkonger.

Mer läsning

Annons