Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergslagen har stora kända järnmalmer

Annons

Archelon Mineral, IGE och Kopparberg Mineral snabbutreder nu järnmalmsfynden i Bergslagen för att snabbt få igång järnmalmsbrytning. Mycket talar för att man startar ett gemensamt gruvbolag.

Järnmalmsbrytningen i Bergslagen har en lång historia och de gamla järnmalmsgruvorna är förhållandevis väl dokumenterade.

IGE äger undersökningstillstånd för Blanka gruva i Lindesbergs kommun och Köleninmutningen i Falun sju kilometer från den gamla järnmalmsgruvan i Vintjärn. Här beräknade Stora Kopparberg på 1960 talet att det fanns en malmreserv på minst 70 miljoner ton. Det var bara Exportfältet i Grängesberg som då kunde mäta sig med denna fyndighet.

Archelon äger undersökningstillstånd för Finnmossen i Filipstad och Blötbergsmalmerna. Minst 35 miljoner ton finns det i dessa båda fyndigheter. Archelon har också mutat in Idkerbergets gamla gruva i Borlänge kommun.

Kopparberg Mineral äger undersökningstillstånden Rundberget i Ljusnarsbergs kommun där Mossgruvan finns. Där finns gamla uppgifter om ett antal miljoner ton som ligger obrutet. Kopparberg Mineral har också mutat in Burängsbergsgruvan i Ludvika som har bedömts innehålla åtta miljoner ton samt Tuna Hästbergsfältet mellan Ludvika och Borlänge kommun där den gamla malmberäkningen visade en reserv på 9,5 miljoner ton.

Om det blivande järnmalmsbolaget också når ett samarbete med Lundin Mining som äger undersökningsrätten av Ludvikagruvorna från Finnäset till Håksberg så finns det ännu mer järn att ta sig an. I Håksberg finns 25 miljoner ton enligt gamla beräkningar och under Väsman en outforskad järnmalmskropp.

Dannemora Mineral som ska öppna Dannemoragruvan i Uppland anser sig ha tillgång till femtedel av "Bergslagsbolagets" fynd, en känd reserv på 24 miljoner ton.

Snabbutredningen ska visa om de gamla uppgifterna är korrekta och vilka kompletterande utredningar som måste till.

Mer läsning

Annons