Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Befarar "bekymmer" med äldres mat

Från hösten 2012 kommer skolor och förskolor förmodligen att laga sin egen mat.
Vem ska då laga maten åt dem som bor på äldreboenden eller får mat hemkörd via hemtjänsten?

Annons

Det treåriga avtalet med Dala Måltidsservice går ut den 31 juli 2012. Senast den 31 januari måste kommunen säga upp avtalet om det inte ska förlängas automatiskt.

Enligt kommunchefen Lars Hellsing kommer frågan om uppsägning upp vid kommunstyrelsens möte den 17 januari.

– Man kan säga upp avtalet, välja att förlänga det med max ett plus ett år eller försöka få till en omförhandling, förklarar Hellsing.

Det har kommit starka politiska signaler om att avtalet kommer att sägas upp. Åtminstone i den delen som gäller matleveranserna till skolor och förskolor. Social- och utbildning, SOU, vill själva sköta mathanteringen i övertygelse om att det blir betydligt billigare.

SOU kan peka på att när maten upphandlades 2009 så skulle kommunen ha sparat sju miljoner kronor per år om SOU:s bud antagits. Men efter en rättslig process fick Dala Måltidsservice rätt då företaget kunde visa att SOU i sitt bud inte uppfyllde samtliga de så kallade skall-krav som ställts i upphandlingen.

Denna gång kommer kommunen förmodligen endast att begära in anbud på mat som ska levereras till personer som nyttjar äldreomsorgen.

Lars Hellsing antyder att han känner oro för att det kan bli svårt att få in anbud eftersom det rör sig om relativt små volymer. När upphandlingen gjordes 2009 var delen som avsåg mat till äldreomsorgen värd 14,5 miljoner per år. "Skoldelen" var värd ungefär 14,8 miljoner.

Ett alternativ är då att ha en specialförhandling med Dala Måltidsservice.

Om de inte heller är intresserade av enbart äldreomsorgen, vad händer då?

– Ja, då blir det ett bekymmer. Men där är vi inte än, säger Lars Hellsing.

Kan skolköken ta på sig att laga mat även åt äldreomsorgen?

– Nej, just nu har de inte de resurserna.

Dala Måltidsservice, tidigare Vb-kök, har cirka 25 anställda som arbetar i lasarettsköket i Ludvika. Landstinget och Ludvika kommun har vardera en ägarandel på 22,5 procent i bolaget. Privata Eurest Services AB är majoritetsägare.

Mer läsning

Annons