Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Batteridrottningen från Ludvika

/
  • Makar och arbetskamrater. Per och Christina lyckas kombinera ett högkvalificerat arbete med familjeliv och barn. Hon upplever att de oftast kommer överens, både på jobbet och hemma.  Foto: PRIVAT 
  • Bärbara datorer, eller laptops, laddade med Sonata-batterier från Boston Power. Det håller på att ge Christina Lampe-Önnerud en position som världens batteridrottning.  Foto: PRIVAT 

Annons

Hon personifierar samma energi, nytänkande och miljövänlighet som de kraftfulla datorbatterier hon uppfunnit och som nu håller på att erövra världen.

- Det är så otroligt roligt det som händer och det är fantastiskt kul att få vara med om allt detta, säger Christina.

- Tänk att få gå till jobbet varje dag och ha så roligt och omges av så mycket positiva och duktiga medarbetare.

Jobbet är i hennes fall Boston Power, det företag hon startade i januari 2005 för att tillverka och sälja ett batteri med högre prestanda, längre livslängd och kortare laddningstid än de dittills existerande på marknaden för bärbara datorer. Och dessutom mer snällt åt miljön.

Som den musikälskare hon är har hon döpt batteriet till Sonata.

Och från och med i vår kommer den välkända tillverkaren Hewlett Packard att erbjuda sina kunder batterier från Boston Power.

- Det är ju vansinne att behöva köpa flera batterier under en dators livslängd. Våra batterier håller lika länge som datorn och klarar minst tusen uppladdningar. Färre batterier skonar miljön, konstaterar Christina.

Hennes batteri innehåller heller inga tungmetaller och plasterna i det är också framtaget för att inte bli en belastning för miljön. När det är dags för skrotning ska det mesta gå att återvinna.

Och fler än Hewlett Packard står nyfiket i kön och vill ta del av Boston Powers batterirevolution.

Men fortfarande anser hon att det finns mycket kvar att jobba med för att utveckla batterierna ytterligare. Framtiden kommer att innebära att mer och mer information och teknologi ska vara mobil och då gäller det att det finns batterier som motsvarar behovet och samtidigt inte belastar miljön.

- Det finns mycket att göra i samarbetet mellan dator- och batteritillverkare. Det hoppas jag vi ska vara med och uppmuntra.

Det var hemma i Ludvika Christina tidigt fick intresse för vetenskap och uppfinningar. Hennes pappa - Wolfgang Lampe - var en av de stora innovatörerna på ABB.

- Det kom folk från hela världen hem till oss och jag tyckte det verkade vara en cool livsstil, säger Christina.

Hon hade också turen att ha flera bra och inspirerande lärare, som uppmuntrade henne i studierna.

I Uppsala förde en kunnig och utåriktad professor in henne på energi och batterier och det var där hon började intressera sig för litium-jon-batterier, den typ som uppfanns redan på 1970-talet och som nu sitter i all bärbar elektronik.

- Jag blev uppmuntrad att forska och fick göra halva min Uppsala-tid i Danmark. Det var fantastiskt.

Och språngbärdan ut i lvet blev en doktorstitel i oorganisk kemi.

I USA hamnade paret Lampe-Önnerud när Christina fick en forskartjänst på Massachusetts Institute of Technology.

Under hela sin resa har hon haft Per vid sin sida, även han batteriexpert och nu teknisk chef på Boston Power.

- Herregud, vi har varit ihop sedan vi var 15 och i vår firar vi 20-årig bröllopsdag, säger Christina och skrattar, och låter nästan förvånad över hur länge de varit tillsammans.

Christina och Per trivs oerhört bra i Boston och bor i ett 200 år stort gammalt trähus, 20 minuters bilresa utanför staden.

Vad är bra med Boston?

- Även om det bor fyra miljoner här så känns den som en liten storstad. Det är en underbar kulturstad och gillar man musik går det att hitta både klassiskt till jazz. Inte långt ifrån ligger två stora berg, där vi kan åka skidor.

- Det är lite högre än Fjällberget i Grängesberg, skämtar Christina och sjunger ännu mer på orden.

Hon gillar klimatet. Sommaren är lång men det brukar också vara rejäl vinter.

- Jag tycker det är så härligt att våra barn får växa upp både med den amerikanska och svenska kulturen. Och nog hörs det att det finns mycket Ludvika i dialekten även hos våra barn.

Trots att båda makarna Lampe-Önnerud är mitt uppe i en framgångsrik karriär, reser mycket i jobbet och sitter i ständiga möten anser Christina att det går att kombinera med familjeliv.

- Barnen kommer ändå först även om vi jobbar hårt och så länge vi märker att det fungerar för barnen är vi inte oroliga. Och dom är både friska och glada.

Det händer att Christina och Per sitter i var sitt arbetsrum till långt in på nätterna och brukar träffas i köket.

- Jag tar en dag i taget och är oerhört ödmjuk. Jag har turen att få leda en otrolig organisation med många fantastiska människor men det känns som om vi har jobbat ihop till den tur vi haft.

Familjen Lampe-Önnerud åker hem till Sverige flera gånger om året och de får också mycket besök av familjemedlemmar hemifrån.

- Det är synd att pappa inte lever men jag har min mamma i Ludvika och Per har sina båda föräldrar där och dessutom en bror.

Christina hade kanske lika gärna kunnat bli en framgångsrik sångerska eller dirigent.

Hon leder sedan flera år tillbaka en kvinnlig jazzkör, som sjunger a cappella, alltså utan ackompanjemang.

- Den heter Stardust Show Chorus och består av 20 medlemmar. Vi har fantastiskt roligt och vi har gjort massor med konserter genom åren. Men jag har fått lov att dra ned på framträdandena.

Några ambitioner att för närvarande utveckla batterier till motbiltelefoner finns inte hos Boston Power.

- Vi kanske skulle kunna löa den frågan också men vi har fullt upp just nu med att leverera batterier till laptop-industrin, förtydligar Christina.

Däremot startades i höstas en avdelning på företaget för att utveckla batterier till hybrid- och el-bilar.

- Bilen bygger ju på ett 100-årigt koncept med motorer som drivs med bensin eller diesel. Nu ställs bilindustrin inför nya utmaningar och här anser vi på vårt företag att vi ska kunna använda våra battericeller även när det gäller att integrera batterier i framtida el-bilar.

Och utan att avslöja för mycket säger Christina att det finns intresse från både det amerikanska försvaret och flera fordonstillverkare på världsscenen att anlita Boston Powers batteriteknik.

- Det är tufft för bilindustrin just nu men tiden kommer att utvisa att det måste göra något annorlunda och ta in ny teknologi i sitt tänkande.

Hur påverkas ni i ditt företag av den globala eknomiska krisen?

- Alla känner av den, alla är oroliga och det är tufft att vara vd. Men krisen för det positiva med sig att det öppnar för nya teknologi och att våra långlivade battterier ska bli riktigt konkurrenskraftiga på marknaden för bärbara datorer.

I en tidningsintervju har du sagt att du ser dig som världsmedborgare. Är det så?

- Gränserna blir lägre och lägre och folk rör sig över världen utan någon motsträvighet. Jag har haft förmånen att få resa runt i världen och bott länge här i USA. Men jag har en jordglob med bara Dalarna på och i huset har vi fullt med dalahästar och dalasmide och när det är julmarknad sätter jag på mig Grangärdedräkten.

Det du gjort i USA, hade det inte gått i Sverige?

- Det hade varit väldigt svårt att nå dom framgångarna. Här är entreprenörsskapet starkt och vi finns i ett mycket större land med mer kapital. Men jag tycker att jag är med och bygger broar mellan Sverige och USA och genom att Wallenbergsstiftelsen satsar pengar i Boston Power ger det en input till svenskt näringsliv. Dessutom har jag hjälpt Sverige med kontakter i Kina.

Slutligen, hur tror du det kommer att märkas att Barack Obama är Amerikas nye president?

- Det märks redan. Det är helt otroligt hur hela Amerika sluter upp runt Obama och hans nya ledarstil. Alla är besjälade att ta sitt ansvar för att ta landet ur krisen och han ger energi åt folket. Det finns en otrolig kraft i den här nationen när man bestämmer sig för något.

Fakta: Boston Power

Grundades: 2005 av Christina Lampe-Önnerud

Finns: i Boston, Taipei (Taiwan), Shenzhen (Kina)

Produkter: batterier till bärbara datorer

Antal anställda: 110 personer i Boston, 350 personer tillverkar företagets batterier i Taipei och Shenzhen.

Fakta: Christina Lampe-Önnerud

Ålder: 42 år

Yrke: verkställande direktör

Bor: i Boston sedan 1995

Familj: maken Per Önnerud, barnen Anna-Maria, 9, Mattias, 5.5 år

Karriär: doktorerat i oorganisk kemi vid Uppsala universitet, är fil kand i kemi och matematik, har forskat vid Massachusetts institute of technology (MIT), forskningschef vid Bells batteriavdelning, sju år på konsultföretaget Arthur D Little

Fritidsintressen: musik och skidåkning

Mer läsning

Annons