Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn hjälper barn

/
  • Känslor. Barnen fick i uppdrag att måla tavlor med temat känslor – kärlek, glädje och sorg. André Abrahamsson inspirerades av sorgen som känsla när han målade den här.
  • Välgörande. Caroline Fällman och Karin Svensson lär barn att hjälpa andra barn i sitt projektarbete på gymnasiet. På torsdagen styrde de över tillverkningen av ramar på de tavlor barnen målat.

Annons

Gymnasieeleven Karin Svensson såg ett tv-program om rumänska barnhemsbarn som målade tavlor, som i sin tur såldes i Sverige.

Hon fick en idé.

- Jag och Caroline (Fällman) har känt varandra sedan vi var små och ville göra vårt projektarbete tillsammans. Eftersom hon går estetiska programmet och jag samhällsprogrammet ville vi kombinera det på något sätt.

Resultatet blev projektet Barn hjälper barn. Under veckan har det varit kreativa tag bland förskola och lågstadium på Sörviks skola. Där har de tillverkat tavlor som, precis som i tv-programmet, ska gå till välgörande ändamål.

- Vi har gett dem tre känslor som de ska försöka måla; kärlek, glädje och sorg, berättar Karin.

Onsdagen den 21 mars kommer tavlorna att ställas ut på vernissage och sedan bjudas ut till försäljning. Pengarna går till olika barnhem i Lettland.

- Förra året var det två tjejer, Sanna Borgström och Erika Hagström, som samlade in pengar till sängar åt barnen i Riga. Vi tyckte att det var bra för barnen att relatera till - en säng att sova i - så vi fortsatte. De två kommer också att vara med på vernissagen.

Vid ett bord i gruppen av pysslande barn sitter André Abrahamsson. Han har redan målat två tavlor och är precis i färd att rama in dem.

- Jag har målat en storm; det är som en vind. Jag tyckte den såg sorgsen ut, berättar han och visar upp den blåa och gröna bilden.

Han, liksom de andra, tycks gå in för uppgiften med stor entusiasm.

- Det är roligt att hjälpa andra barn. Man blir glad av det.

Mer läsning

Annons