Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bandidos-målet i hovrätten

Annons

Fem av de sju tilltalade samt åklagaren har överklagat Stockholms tingsrätts domar i "Bandidosmålet". Troligen blir det två dagars rättegång i Svea hovrätt i slutet av augusti.

Ledaren för Bandidos i Ludvika, en 34-åring, dömdes av tingsrätten till 1,5 års fängelse för bland annat grov utpressning, försök till grov utpressning och brott mot inkassolagen. Hans advokat Per Borgblad begär att hovrätten "fullt ut" frikänner 34-åringen eller åtminstone "väsentligt kortar fängelsestraffets längd samt att 34-åringen omedelbart försätts på fri fot" eftersom han "lever under ordnade förhållanden".

Längsta straffet, två års fängelse, utdömde tingsrätten mot en 27-årig Ludvikabo som är medlem i Bandidos supporterklubb X-Teams. Han överklagar också och yrkar att flertalet av åtalen, bland annat grov utpressning och försök till grov utpressning, ogillas av hovrätten.

27-åringens advokat Lars-Erik Juth skriver:

"I allt fall bör utpressningsgärningarna inte bedömas som grova. Det yrkas att straffet i allt fall nedsätts."

En 38-åring bosatt i Solna överklagar också liksom en 29-åring från Grängesberg och en 29-åring från Valbo.

Gemensamt för flera av överklagningarna är att de dömda anser att en 28-årig företagare som tidigare var bosatt i Grängesberg och som enligt tingsrätten bland annat utsatts för utpressning, inte är trovärdig.

Åklagaren är tillfreds med flera av domarna. Vice överåklagare Kerstin Skarp överklagar dock den friande domen mot en 41-årig kvinna från Sollentuna. Hon var åtalad för anstiftan till försök till grov utpressning samt anstiftan till brott mot inkassolagen

Mer läsning

Annons