Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakunkabeln beställd för 10,5 miljarder kronor

Annons

Bakunprojektet blev i mitten av 1990-talet ABB:s största projekt fram tills dess Bakundammen och HVDC-länken senarelades när Asienkrisen slog till.

Nya Ludvika Tidning har flera gånger det senaste året rapporterat om att kabelprojektet åter blivit hett och att dammen ska börja generera el runt 2010.

Nu har Malaysias regering undertecknat det första kabelkontraktet med den japanska kabeltillverkaren Sumitomo Corporation. Det blev alltså inte ABB som vann den första delen i HVDC-projektet som Malaysisk press tidigare skrivit.

Malaysiska Business Times skriver att Sumitomos kontrakt är värt 1,5 miljarder dollar, 10,5 miljarder kronor. Kontraktet har undertecknats av Malaysias energi- vatten och kommunikationsminister Dr Lim Keng Yaik vid ett besök i kabelfabriken i Osaka i Japan.

Den malaysiska ministern har uppmanat Sumitomo att gå samman med en annan kabeltillverkare så att kabeln kan börja läggas ut så snabbt som möjligt.

Kabeln blir 700 kilometer lång och det bedöms att det går att lägga ut 250 kilometer per år.

Malaysia ska bygga ut 20 000 megawatt vattenkraft i Sarawakprovinsen på ön Borneo och merparten ska föras över i kablar till Malaysia. Bakunkabeln kommer alltså att följas av fler projekt då vattenkraften blir Malaysias lösning på växthusgasproblematiken

ABB kan alltså hoppas på att få bli underleverantör till Sumitomo på kabelsidan och ABB har en fördel som leverantör av HVDC-stationerna då man redan designat Bakunprojektet.

Mer läsning

Annons