Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att visa sina barn respekt

/
  • Niklas Fransson, född 1991, gjorde seriedebut i Falun och svarade för ett mål. Tidigare har han bara gjort något inhopp i laget på försäsongen.

Annons

När en del av de 150 personer som gått utbildningen samlades till en uppföljning i Folkets hus i går kväll gästades träffen av föräldracoachen Kristina Dabrowska Haugsand från Huddinge.

Hennes uppmaning till de föräldrar hon kommer i kontakt med i sin verksamhet är att ta av föräldramasken, släppa på prestigen och lägga bort "Jag-vet-bäst-attityden".

- Man ska se sina barn som självständigt tänkande individer och behandla dem därefter, inte peka med hela handen utan prata med dem som man gör med till exempel en arbetskamrat.

Hon anser att det fortfarande finns en lydnadskultur i många svenska familjer, där föräldrar visar dålig respekt för sina barn som individer.

Hon växte själv upp i Polen och vet vad lydnadskultur vill säga.

- Det var det helt naturligt med fysiska straff i familjerna.

Istället är det vettiga samtal och resonemang som gäller.

- Man kan närma sig ett problem försiktigt och kanske ta upp det flera gånger istället för att ställa det på sin spets direkt.

- Hjärnforskare har kommit fram till att från sju års ålder lär vi oss bara det vi själva vill. Så då är det viktigt att barnen lyssnar och vill höra vad föräldrarna säger.

Kristina Dabrowska Haugsand konstaterar att det krävs körkort för att köra bil men att skaffa flera barn kan vem som helst göra utan utbildning.

Med respekt för barnen kommer det enligt henne att växa fram glada och positiva tonåringar som kommer att klara sig bra i livet.

Hon har själv en son, som nu har en egen son.

- Jag var ensam med honom när han växte upp men jag har alltid bemött honom med kärlek och jag känner mig stolt över den tiden.

Merparten av de föräldrar hon ger goda råd får det över telefon.

- Det har visat sig fungera alldeles utmärkt.

Föräldrautbildningen i Ludvika kommun är kostnadsfri och drivs enligt den metod som startades i Kanada av professor Cunningham och kallas Cope (the community parent education programme).

- Vi tar upp goda råd, som gäller för alla föräldrar, säger Ursula Furtig, folkhälsosamordnare i kommunen.

- Med trygga föräldrar motverkas risken för psykisk ohälsa hos barnen.

Hon har själv gått utbildningen och tycker att hon haft goda nytta av den i sin egen familj.

- Det gäller att tänka annorlunda, förändra sig själv och inse att man inte kommer någonstans med tjat eller hög röst. Istället är det beröm och uppmuntran som gäller.

Hittills har det mest varit föräldrar med barn i åldrarna upp till 12 år som varit med men i höstas startade man även med utbildning av tonårsföräldrar.

Specialpedagoger från social- och utbildningsförvaltningen leder kurserna.

- Vi hoppas att det ska bli en fast aktivitet i framtiden, säger Ursula Furtig.

Mer läsning

Annons