Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtgärdsförelägganden aktuellt innan tvångsförvaltning

I torsdags gick hyresnämnden husesyn på Vulcanus- och Tvistgruvevägen i Blötberget.
Med under husesynen var hyresgäster, Hyresgästföreningen och en representant från Blötbergets Fastigheter tillsammans med sin advokat.
På fredag väntas nämnden lämna besked om eventuella åtgärdsförelägganden.

Annons

– Det är min avsikt att sträva efter att beslut ska ges före månadsskiftets utgång. Min önskan är den 23 december klockan 11, säger Martin Berg, hyresråd vid hyresnämnden i Västerås och domare i fallet med Blötbergets Fastigheter.

Under husesynen tittade hyresnämnden på de berörda fastigheterna, tolv hyreshus med totalt 48 lägenheter samt två tomma pensionärshem, och pratade med hyresgästerna.

– Vi gick runt och besiktade i ett par timmar. Parterna kom att prata med varandra och hanterade huvuddelen av frågorna. Det är en god sak när de får kommunikation med varandra.

Även Jonas Fredriksson, handläggare på Hyresgästföreningen, vittnar om ett lyckat möte.

– Hyresvärden medgav vissa klara brister som de tog på sig att åtgärda. Men det var först med hyresnämnden på plats de gjorde det – jag tycker att de hade kunnat göra det långt tidigare i den här processen.

Bland bristerna finns bland annat bristande värmeförsörjning, obefintligt underhåll och misstänkta fukt- och mögelskador i flera lägenheter.

Beslutet som hyresnämnden väntas meddela på fredag gäller alltså bara eventuella åtgärdsförelägganden. Hyresgästföreningens ansökan om tvångsförvaltning behandlas först i januari.

– Ingen el eller värme är avstängd så det fordrar inget omedelbart beslut, säger Martin Berg.

De ägareförhållanden som tidigare var oklara verkar nu även ha rett ut sig.

Blötbergets Fastigheters tidigare vd Börje Hägg hörde på måndagen av sig och förklarade att han sålde hela företaget till Höglunda Vårdfastigheter AB i juli förra året.

Vd för Höglunda Vårdfastigheter är Tino Bessou, som när NLT pratade med honom förra veckan hävdade att han inte alls hade tagit över företaget.

Hyresgästföreningen bekräftar att Tino Bessou är den person de har som kontaktperson för Blötberget Fastigheter och att han är angiven som extern firmatecknare.

Att Börje Hägg står kvar som kontaktperson på Blötbergets Fastigheters hemsida ska bero på att den nya ägaren inte har uppdaterat sidan sedan de tog över företaget.

Mer läsning

Annons