Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asbest i husen

/
  • Lugnet före stormen. I nästa vecka börjar rivningen av husen vid Hjortrongården 8-11 (bilden) och Slånbärsgården 7 – 9. Till midsommar ska jobbet vara klart, enligt överenskommelsen mellan Ludvikahem och rivningsföretaget från Norrköping.Foto. Janne Eriksson

Annons

Hon är kontorschef vid C L Miljö AB i Norrköping. Företaget har fått Ludvikahems uppdrag att dels riva husen på Ludvika Gård, dels huset vid Tallhedsvägen 15 i Nyhammar.

- Asbest finns i rörböjar, uppger Jenny Hedberg, byggnadsingenjör vid Ludvikahem.

Asbest kan, om den frigörs, framkalla bland annat lungsjukdomar. Så länge den är bunden i material, exempelvis rör, så utgör den ingen fara. I husen vid Hjortrongården 8 - 11 och Slånbärsgården 7 - 9 finns även annat som betraktas som mer eller mindre farligt avfall.

- När asbestsanerarna är klara tar vi dit rivningsjobbare som för hand demonterar övrigt farligt avfall, dit till exempel lysrör räknas.

- Därefter kommer övriga gubbar med kofötterna och tar bort kvarvarande material och sorterar det i högar efter om det är brännbart, skrot eller träavfall, berättar Carolina Lindgren.

I slutfasen gör grävmaskinerna entré och "puttar omkull husen", som Lindgren uttrycker det.

- Sedan krossas betongen på plats så vi kan sortera ur armeringsjärnet.

Ludvikahem fick fyra anbud och Norrköpingsföretagets bud på 3,6 miljoner var det lägsta. I utvärderingen fick företaget också höga poäng på områdena kvalité och miljö, uppger Jenny Hedberg och tillägger att man fått mycket goda referenser på företaget.

C L Miljö AB startades år 2003 med fyra anställda. Nu har företaget elva anställda ute på fältet och tre på kontoret, enligt kontorschefen.

- Sju gubbar kommer att jobba med rivningen i Ludvika. Just nu håller vi på och river en gammal tändsticksfabrik och verktygsfabrik i Enköping på uppdrag av Peab (byggföretag), upplyser Carolina Lindgren.

Boende i kvarvarande delar av Ludvika Gård får räkna med en del (ljud)-olägenheter under veckorna som rivningen pågår. När grävskoporna kommer finns risk för problem med damm men man ska försöka minska den risken genom att spruta vatten på rivningsbråten.

Till midsommar ska jobbet vara klart. Senare väntar "markberedning" och hyresgästerna kommer att få vara med och påverka hur de frilagda områdena ska användas och utformas, lovar Jenny Hedberg.

Den 8 augusti börjar rivningen i Nyhammar och den ska vara klar i mitten av september.

Fakta: Asbest

Asbest är fibrösa silikatmineral som kan indelas i serpentinasbest och amfibolasbest. Serpentinasbesten utgör ca 95 procent av världens asbestproduktion. Användningsområdet för serpentinasbesten omfattar bland annat isolerings- och brandskyddsmaterial. Amfibolasbesten används exempelvis för filtisoleringsmaterial (amosit). Asbestens användbarhet inskränks dock starkt av dess sjukdomsframkallande egenskaper.

Sjukdomar som kan ha orsakats av kontakt med asbest är asbestos, pleuraplack och mesoteliom. Även lungcancer och lungsäcksinflammation kan ibland förorsakas av asbest.

Källa: Nationalencyklopedin

Mer läsning

Annons