Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets lamm i Grangärdebygden redo för besök i hagen

Nu är det dags igen för årets lammrace på de olika fårgårdarna i Grangärdebygden. Tackor, baggar och kanske främst lammen brukar dra hundratals besökare till hagarna. Syftet är att både vuxna och barn ska få kliva in i hagarna på riktigt och lära sig lite mer om livet på landet.

Annons

För tredje året arrangerar nu Fårfolket Grangärdebygden det populära lammracet på Kristi Himmelfärdsdagen, och i fokus står barnen och lammen.

– Det är inte så många som har "en mormor på en gård" längre, så det här ett sätt att visa vad vi gör egentligen och hur djuren har det, beättar Evi Andersson, som bor på Mosstorpets Fårgård i Saxdalen. Jag brukar skoja och säga att man får se att maten går på fyra ben!

Tre av lammen på Mosstorpets fårgård i Saxdalen.

Evi har både ryafår och sveafår. Hela skocken kommer rusande när de ser henne komma gående med pelletshinken.

– Det är bra att ha hinken och skramla lite om jag vill få fatt på dem. Då kommer de som ett skott, skrattar Evi.

Skocken kommer farande när de hör skramlet från pelletshinken.

Evi bjuder på fårpellets - godis för får.

På torsdagen, Kristi Himmelfärdsdagen, håller fyra gårdar öppet mellan klockan 11 och 15. De är Svanskogens fårgård, Mosstorpets fårgård, Ställbergets fårgård och Albinslunds fårgård.

– Besökarna får gärna gå in i hagarna och klappa lammen! Sedan kan det finnas någon bagge som vi kanske ska låta vara ifred, berättar Christina Johansson som har gutefår på Svanskogens fårgård.

Sköna hagar att besöka på torsdag.

Tillsammans visar de fyra gårdarna upp gotlandsfår, gutefår, sveafår och ryafår. Och lammracet är populärt.

– Förra året kom det nog uppåt 700 besökare på våra gårdar - varmkorven tog slut på en timme, berättar Christina Johansson.

De öppnar sina fårhagar för besökare på torsdag. Fr v Christina Johansson, Svanskogens fårgård, Evi Andersson, Mosstorpets fårgård, Ulla Beckman, Ställbergets fårgård och Marianne Axelsson, Albinslunds fårgård.

En liten utmaning för barnen är att de kan delta i en teckningstävling, där den som vinner förstapriset får en gåva, men framför allt hedras med att just den teckningen blir nästa års "logotype" för lammracet. Gårdarna bjuder också på lotterier, servering och försäljning.

Mer läsning

Annons