Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen framme - efter 268 mil på cykeln

/
  • Nordkapsklippan. Lite slitna och trötta var de förstås. Men inte värre än att
  • Äventyret över. Sista dagsetappen fram till Nordkapsklippan blev hela 17 mil lång. Cykeläventyrarna Thor och Johan kunde inte annat än jubla efter 268 mil och hälsa midnattssolen välkommen.

Annons

- Lite slitna, men det är det värt även om vi inte direkt känner för att ta cykeln hem också, rapporterar duon när de slutligen är framme vid slutmålet fredagen den 25 maj.

Den senaste rapporten från resan lämnade de dagarna kring Norges nationaldag, den 17 maj. Då befann de sig fortfarande på Lofoten, där tempot hölls på en vilsammare nivå.

Efter Harstad vid Vågsfjorden kunde de utnyttja vilan. Laddade med nya krafter ökades pedaltrycket rejält.

- Den första cykeldagen tog vi oss fram cirka 16 mil, i strålande väder och våldsamt natursköna omgivningar.

Visserligen rådde cyklingsförbud i en lång vägtunnel. Men hyggliga norrmän kom till undsättning och gav dem skjuts till andra sidan. Därefter väntar nästa exempel på norsk generositet. Två fiskare bjuder Thor och Johan på kaffe och kaka, och grillkorv som var svart av sot och kall inuti.

- Men dom var så snälla så vi kunde inte bara inte tacka nej utan käkade upp korvarna.

Färden går vidare till Setermoen, där de tvingas upp på E6:an en sträcka. Men de kunde snart vika av på en mindre väg upp genom Tamokdalen. Johan är den som driver dem att avverka rekordetappen. Tältet sätts upp vid midnatt.

Den långa dagsetappen resulterar i en lång natts sömn som för Johan varar ända till lunchtid dagen därpå. De startar sent men hinner ändå avverka de sju till åtta milen till Lyngseidet, där de missar färjan med tre minuter.

Nattlägret blir i regnet på en gammal sameboplats.

Tre dagsetapper senare når de via E6:an fram till Alta. Det är cirka 24 mil kvar till Nordkap vilket de bedömer handlar om de tre sista dagsetapperna.

Efter en övernattning kommer de iväg efter lunch. Bland annat efter ett pedalbyte. Regnet öser ner. Fötterna blir blöta och frusna. Den ene vill fortsätta till sen kväll. Den andre vill slå läger tidigt.

Resultatet blir en sorts kompromiss - tältet sätts upp i diket längs E6:an.

Nästa dag bjuder på strålande solsken och en underbart vacker sträcka längs kusten från Olderfjord till Nordkap. De kvarvarande två dagsetapperna blir till en enda. Thor och Johan trampar de återstående 17 milen i ett svep, som bland annat går genom den nästan sju kilometer långa Nordkaptunneln, 212 meter under havet.

- Det var oerhört lätt att komma ner i tunneln, men mycket jobbigare att ta sig upp. Häftigt och lite grottlikt, lyder beskrivningen.

Det långa cykeläventyrets absolut sista fyra mil är på Mageröya fram till Nordkapsklippan. Det var mer kuperat än de kunnat föreställa sig och svetten rinner.

Vid midnatt är de framme, en liten stund innan midnattssolen skiner från en molnfri himmel.

Att det dessutom är helt vindstilla är ovanligt. Det brukar nämligen oftast vara både molnigt och kraftig blåst vid Nordkapsklippan, vilket de senare får veta av personalen vid turistcentret.

Framkomsten firar de med "skumpa" och choklad.

Planerna på att runda av äventyret med att bestiga Kebnekaise tvingas de lägga på hyllan. I Kiruna får de veta att fjällstationen är stängd till den 20 juni, och att det dessutom finns mycket blöt snö kvar på fjället.

- Lite besvikna blev vi allt att vi bommade toppen. Nu tar vi en tur ner i Kirunagruvan istället, hälsar Thor och Johan.

Mer läsning

Annons