Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anmälningsvåg efter NMR:s tillstånd under Almedalsveckan

Polisens beslut att utöka nazistiska Nordiska motståndsrörelsens tillstånd under Almedalsveckan har väckt starka reaktioner. Bland annat har flera personer från Dalarna anmält polisen till Justitieombudsmannen.

Annons
Foto: Lars Dafgård/Barbro Vivien

På måndagen kom P4 Gotland med nyheten att polisen beslutat sig för att utöka nazistiska Nordiska motståndsrörelsens tillstånd under Almedalsveckan.

I stället för att endast få hålla tal på Hamnplan under en timme på torsdagen, fredagen och lördagen får de nu istället även finnas på plats på Södertorg i sex dagar, fem timmar per dag. Där har de även fått tillstånd att ställa upp ett bokbord.

Beslutet har väckt starka känslor – bland annat på grund av att nazisternas samlingsplats ligger bara ett stenkast ifrån lokalen där RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, kommer att hålla till för seminarier och möten.

Läs även (Plus): Nazister granne med RFSL i Almedalen – förre dalapolitikerns ilska: "Helt galet"

– Vi har gäster den här veckan som lever under konstant mordhot från de här personerna. Det går inte att beskriva det här, sa falupolitikern Linnea Risinger som numer jobbar på RFSL.

Linnea Risinger, före detta Miljöpartist i Falun, men som nu jobbar för RFSL.

RFSL överklagade tillståndet, men Förvaltningsrätten avslog. Nu har RFSL ungdom, enligt flera medier, valt att ställa in sina aktiviteter.

Nu rapporterar Nyhetsbyrån Sirén att Justitieombudsmannen (JO) har fått ta emot en våg av anmälningar av polisen med anledning av tillståndet att demonstrera bredvid RFSL:s lokaler.

Flera av anmälarna kommer från Dalarna. En man från Orsa kommun skriver bland annat följande:

"Genom att ge tillstånd till en våldsbejakande och samhällsomstörtande organisation har yttrandefriheten för andra, fredliga och demokratiska, organisationer blivit inskränkt"

Mer för dig som pluskund:

Pizzeria trakasserad med nazistpropaganda och falska beställningar – ska polisanmäla: "De öppnar dörren och skriker"

Nazist häktad misstänkt för vapenbrott och förberedelse till grov misshandel – har anordnat resor till 1 maj-demonstrationer i Dalarna

Dokument: Sex år med nazismen – så har hatet förändrat Ludvika

Bli Pluskund för bara en krona här!

En annan person, en kvinna hemmahörande i Ludvika kommun, skriver att polisen med sitt beslut "ger NMR möjlighet att stå och filma de som går till och från RFSL:s lokal". Hon menar att Nordiska motståndsrörelsen valt den aktuella platsen för att skrämma och "troligtvis också dokumentera" besökarna.

"Detta leder till att människor inte vågar säga sin åsikt. Det om något är ett hot mot demokratin i Sverige. Polisen borde inte beviljat tillståndet på den platsen!"

En kvinna från Hedemora kommun skriver i sin anmälan att "Visbypolisen både missbedömd och agerat felaktigt och inte tagit hänsyn till alla aspekter och punkter i lagen om offentlig sammankomst, där det tydligt anges att tillstånd kan nekas om det finns risk för oroligheter".

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons