Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ångsågen till salu

/
  • Miljökontoret avråder hugade spekulanter att gå in i en affär om den förfallna ångsågen, där köparen lär få såväl miljömyndigheter som miljögifter på halsen.  Foto: Miljö och Byggkontoret Ludvika
  • Att nuvarande fastighetsägare står inför ett vite på 200 000 kronor för att tvinga fram provtagningar i marken och sjön som beräknas kosta 100 000 och riskerar saneringsåtgärder i miljonklassen framgår inte av Kjell Mäklares utannonsering av fastigheten Saxhyttan 158:1.  Foto: Miljö och Byggkontoret Ludvika

Annons

Prislappen för den 7,5 hektar stora fastigheten är satt till 595 000 kronor. Fastigheten betecknas som ett "Tillfälle" på mäklarens hemsida. Objektet förefaller samtidigt var det enda firman har till salu i dagsläget.

Den gamla ångsågen torgförs som en plats med många möjligheter, för exempelvis djurhållning eller bostads/fritidshusbyggnation. På hemsidan finns också möjlighet att se en rad bilder av området.

Den presumtive köparen får visserligen klart för sig att det är frågan om ett före detta träindustriområde. Men bilderna avslöjar inga detaljer om eldhärjade byggnader, olja som runnit ut på marken eller all den bråte som möter besökaren.

Dessutom saknas den information som kommunens miljökontor anser vara den mest relevanta, den grava misstanken om miljögifterna, kraven på provtagningar som ännu inte är utförda och den kostsamma sanering som med stor sannolikhet måste genomföras.

- Jag förstår inte hur man kan försöka sälja fastigheten i det här läget. Vi har fått in flera samtal från folk som ställer frågor och vi kan bara avråda dom från att ge sig in i det här, berättar miljöinspektören Kristina Hjerppe.

Men eventuella spekulanter kan knappast missa informationen om miljötvisten. Samtliga handlingar om ärendet är inskickade och registrerade hos Inskrivningsmyndigheten i Mora.

Att sågområdet bjuds ut till försäljning kan samtidigt ses som ett försök från GMTC:s sida att vinna tid och befria sig från miljöbalkens markägaransvar.

Konsultföretaget IRM Contracting, som företräder GMTC, har i en skrivelse till länsrätten stått fast vid att det är den senaste verksamhetsutövaren, Grangärde Ångsåg Trävaru AB (ägs av Balungstrands sågverk AB), som är den skyldige.

Det har dock sedan tidigare stått klart att sågbolaget saknar tillgångar och har inte räknats in bland de ansvariga.

- Dessutom hade miljöbalken och markägarprincipen redan trätt i kraft när GMTC köpte marken, påpekar Kristina Hjerppe.

Ur den kommunala synvinkeln sett finns det inga tvivel om vem som ska bekosta provtagningarna, och saneringen.

Detta lär också miljö- och byggnämnden åter en gång klargöra när den yttrar sig till länsrätten angående GMTC:s ifrågasättande av vitet.

Mer läsning

Annons