Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ambulansinsatser styrs av polisen

Det är polisens resurser som i vissa situationer avgör hur snabbt en ambulans kan vara på plats.
– Vi har säkerhetsrutiner och vi får inte utsätta personalen för fara, säger Åke Centervärn, ambulansens verksamhetschef.

Annons

I samband med dödsmisshandeln i Ludvika den 16 december florerade rykten om att ambulansen stod vid Statoilmacken vid Faluvägen i 15–20 minuter för att vänta in polisen.

– Vi har klara instruktioner när det gäller vålds- och hotsituationer. Ibland är det skjutvapen inblandade och det är inte alltid som vi har tydliga larmuppgifter. Då måste vi vänta tills polis kommit till platsen och klargjort läget, säger Åke Centervärn, ambulansens verksamhetschef, landstinget Dalarna.

Nu stämde inte ryktena, för polisen fick larmet klockan 23.23 och sex minuter senare var man på plats liksom ambulansen och dess personal.

Men att ambulansen i vissa situationer tvingas vänta inträffar då och då, något som personalen kan uppleva som aningen frustrerande.

– Personalen vill ju hjälpa en skadad och att då tvingas vänta kan vara lite jobbigt. Men de är inte utbildad för hot- och våldssituationer och vi får inte utsätta personalen för fara.

Därmed är det polisens resursers som i vid vissa händelser avgör när ambulansen kan vara på plats för att ta hand om skadade.

– Vi har 18 dygnsambulanser på 12 orter i länet, informerar Centervärn.

Hur många polispatruller som är tjänst i länet varje dygn varierar ganska mycket. Polisen vill inte nämna några exakta siffror, men det rör sig om 10–20 patruller. Det som avgör är exempelvis vilken årstid det är och om det är något större arrangemang.

– Jag har varit med om ett tillfälle då det bara fanns en polispatrull i tjänst i länet. Men då hände inget allvarligt.

Om en hot- eller våldssituation uppstår väljer ambulansen en brytpunkt, en plats i närheten av händelsen. Där inväntar man besked från polisen, var patrullen är och hur långt i tid det tar innan den är från plats och när det är klart att åka fram.

– Vi har tydliga direktiv, en prioriteringsordning. Visst, det är alltid jobbigt att behöva vänta någon minut, men oftast är det inte mer än så.

Centervärn påpekar att han inte kan påminna sig något fall där en skadad person påverkats negativt av att ambulansen tvingats vänta på polisen.

Det som styr ambulansverksamheten vad gäller säkerhet är arbetsmiljölagen. Det har hänt att ambulanspersonal har blivit utsatt för våld och med nuvarande direktiv kan personalen jobba tämligen säkert.

Det finns även andra situationer där ambulansen och dess personal måste invänta besked från annat håll.

– Tågolyckor, trafikolyckor och bränder. I samband med dessa kan det finnas risker som vi måste ta hänsyn till, exempelvis vid en brand kanske det finns en bensintank i närheten. Då måste vi vänta på besked från den hos räddningstjänsten som har ledningsansvar, säger Åke Centervärn och tillägger:

– Jag tror att samma rutiner gäller över hela landet.

Mer läsning

Annons