Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allvarlig JO-kritik mot Ludvikahem

/

Annons

Besked i ärendet gavs på måndagseftermiddagen och kritiken fokuseras starkt på att bolaget i handläggningen inte har åtlytt det aktuella beslutet i domstolen.

Det var under försommaren förra året som tidningens reporter Torbjörn Granling begärde att få veta vilka som anmält sitt intresse för den ledigförklarade vd tjänsten efter Ingemar Lindvall.

SABO hade av bolaget fått uppdraget att finna lämpliga kandidater. Den 30 maj beslutade Ludvikahem att intresseanmälningarna inte skulle lämnas ut med motiveringen att de inte var att betrakta som allmänna.

Granling överklagade beslutet till Kammarrätten i Sundsvall som i en dom av den 21 augusti slog fast att handlingarna faktiskt var allmänna.

Men vid ett telefonsamtal några dagar senare framhärdade styrelsens ordförande, Gun-Britt Malmkvist (s), att intresseanmälningarna inte var allmänna och att Granling inte kunde få ta del av dem.

Då drog han ärendet inför justitieombudsmannen som nu har tänkt färdigt och riktar allvarlig kritik mot Ludvikahem, för att bolaget trotsat Kammarrättens dom i synnerhet.

– Det känns bra att JO slår fast att lagen gäller även för Ludvikahem och dess ordförande Gun-Britt Malmkvist (s), säger Granling.

– Det här är andra gången på några få år som JO riktar allvarlig kritik mot kommunala organ i Ludvika. 2003 var det kommunstyrelsen som vägrade att lämna ut handlingar om vilka som sökt tjänsten som ny social- och utbildningschef. Detta med hänvisning till att handlingarna fanns hos ett bolag som kommunen hade anlitat för hjälpa till med rekryteringen, även då reagerade JO, fortsätter han.

– Jag förutsätter att de styrande i kommunen nu, och en gång för alla, har lärt sig att tjänsteansökningar och intresseanmälningar är allmänna handlingar även om myndigheten tar hjälp av ett rekryteringsbolag.

Ordförande Malmkvist blev inte glad när hon vid tidningen fick kännedom om klandret.

– Jag tycker att kritiken är orättvis. Granling fick alla uppgifter som vi hade och något mer än dessa har vi aldrig haft. I rekryteringen bad vi om tre namn. Det var vad vi fick hjälp med. Vi vet inte vilka mer som hade sökt och kommer heller aldrig att få veta det, säger hon bestämt.

Mer läsning

Annons