Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt mer plast och wellpapp sorteras av kommunens hushåll

/
  • Plast av olika slag har kommunens invånare varit flitiga att sortera och lämna i de containrar som finns i Björnhyttan och i Fredriksberg.

En nära nog fördubbling av lämnade plastförpackningar och en ökning även av wellpapp.
Det är facit av vad förra året gav på återvinningscentralerna i Björnhyttan och Fredriksberg.

Annons

– Vi fick in närmare 137 ton wellpapp mot 125 ton året innan och vi tar det som en indikation på att folk blir allt mer medvetna om hur viktigt det är att återvinna material, kommenterar Lasse Öhrbom, informatör inom avfallshanteringen.

Han konstaterar att den wellpapp som samlas in ger kommunen en slant och blir i framtiden till ny wellpapp. Om den i stället sorterats som brännbart material på återvinningscentralerna hade kommunen fått betala för att bli av med den.

– Det är inga stora pengar det handlar om men naturligtvis är det bättre att få betalt för wellpappen än att betala för den. Största vinsten ligger ändå i att vi genom att sortera spar resurser, såväl råvaror som energi, påpekar Anders Hammarbäck, som ansvarar för Björnhyttans återvinningscentral.

Även när det gäller att sortera plastförpackningar har kommunens invånare visat sig flitiga.

De senaste två åren har det getts möjlighet att lämna plastförpackningar på kommunens återvinningscentraler i Fredriksberg och på Björnhyttan. Dessförinnan har man varit hänvisad till de återvinningsstationer, som finns utplacerade i kommunen.

2010 lämnades cirka 49 ton plastförpackningar in på återvinningscentralerna och under förra året 90 ton. Det innebär nästan en fördubbling och Anders Hammarbäck tror att det beror på flera orsaker:

– Dels har Ludvika kommun satsat mer på information om såväl förpackningar som annat, dels är det bekvämt för kommuninvånarna att ta med sig plastförpackningar till återvinningscentralerna när man städat garage och källare. Vi har helt enkelt lärt oss hur vi ska göra.

Tidigare fanns två olika behållare för plastförpackningar, en för hårdplast och en för mjukplast. I dag ser tekniken bakom återvinningen annorlunda ut och det går nu utmärkt att lägga såväl hårda som mjuka förpackningar i samma behållare.

– Miljövinsten är uppenbar och av den insamlade plasten tillverkas ny plast. Varje insamlat kilo spar cirka en liter olja och reducerar koldioxidutsläppen med cirka två kilo. En plastförpackning kan återvinnas upp till sju gånger innan den tjänat ut. Av återvunnen plast tillverkas exempelvis blomkrukor och plastöverdrag till elkabel, upplyser Lasse Öhrbom.

Ett ton återvunnen plast räcker exempelvis till att tillverka 84 000 blomkrukor.

Mer läsning

Annons