Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler unga i Smedjebacken får jobb

/
  • Malin Ericson besökte i går Arbetsförmedlingen i Smedjebacken och anmälde sig som arbetssökande. Men trots att många unga det senaste året fått sysselsättning, så noterar Malin att antalet lediga jobb är få.
  • Malin vill helst inte flytta från Smedjebacken eftersom hon har en pojkvän som dessutom har ett jobb.

Smedjebacken är den kommun i Dalarna där arbetslösheten minskat mest under det senaste året. Och det är framför allt ungdomar som har fått jobb.
– Det har varit en mycket positiv utveckling i Smedjebacken, säger Anne Unge, chef för Arbetsförmedlingen i Ludvika-Smedjebacken.

Annons

– Smedjebacken sticker verkligen ut, säger Jan Sundqvist, utredare hos Arbetsförmedlingen i Falun.

Anne Unge säger att det finns flera faktorer som bidragit till att utvecklingen varit så positiv i Smedjebacken det senaste året.

– Vi har varit bättre på att följa upp de arbetslösa, region Dalarnas projekt "Unga till arbete" har nog hjälpt till och så tror jag ungdomarna själva har blivit mer aktiva att söka jobb.

Det kan också vara så att en del flyttat från orten.

Jan Sundqvist tror att många småföretagare i Smedjebacken har anställt det senaste året.

Antalet ungdomar 18–24 år från Smedjebacken som i december 2010 var inskrivna hos Arbetsförmedlingen var 124. Motsvarande månad 2011 var siffran 76. En minskning med 48. I procentenheter räknat från 29,3 till 17,4, det vill säga 11,9 procentenheter. I Dalarna var minskningen 1,5 procentenheter och i riket 0,2.

– Det som är anmärkningsvärt är att det tidigare var tvärtom, då var det höga siffror i Smedjebacken, säger Unge.

Att så många fler ungdomar fått arbete har i högsta grad bidragit till ett den öppna arbetslösheten minskat i Smedjebacken.

2010 var 8,9 procent av befolkningen (16–64 år) Smedjebackens kommun arbetslösa. Det senaste året har det minskat till 6,6 procent.

– I Dalarna var minskningen 0,8 procentenheter och i riket 0,3, upplyser Anne Unge.

Jan Sandqvist säger att det fortfarande finns en efterfrågan på arbetskraft, men med en allt tydligare inriktning mot högre kompetenskrav.

Han säger vidare att det på sikt kan få allvarliga konsekvenser för de utsatta grupperna, de med kort utbildning och/eller arbetslivserfarenhet, sökande med funktionshinder, äldre sökande och de som är födda utanför Europa.

– Därför måste företagen hitta lösningar för att fler i de utsatta grupperna ska få jobb, säger Sandqvist.

När det gäller Ludvika så har det senaste året inte inneburit några större förändringar. Där har antalet ungdomar som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen i stället ökat något, från 261 till 265. Vad beträffar den totala öppna arbetslösheten har den minskat med 0,3 procentenheter.

– Totalt ser det bra ut för Smedjebacken och Ludvika, tillägger Sandqvist.

Mer läsning

Annons