Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla varslade om uppsägning

/
  • Det var med allvarsamma miner som personalen vid Dala Måltidsservice fick information om att samtliga är varslade om uppsägning.

Samtliga 24 medarbetare, inklusive driftschefen, vid Dala Måltidsservice i Ludvika varslades på torsdagen om uppsägning.

Annons

Beskedet slog ned som en bomb i samband med ett krismöte tillsammans med Michael Signäs, vd för moderbolaget Compass Group AB med säte i Stockholm. MBL-förhandlingar stundar.

Som DT nyligen redogjort för har kommunstyrelsen beslutat säga upp avtalet med Dala Måltidsservice. Det löper ut per den sista juli i sommar.

I samma veva blev det också ett godkännande för social- och utbildningsnämnden att från den 1 augusti bedriva matlagning i egen regi inom förskolan och grundskolan. Produktion och distribution av mat inom vård- och omsorgsnämndens verksamhetsområde ska upphandlas.

Det är mot den bakgrunden som ledningen för Compass Group nu har vidtagit åtgärden som i värsta fall kan innebära att Dala Måltidsservice i Ludvika läggs ned och att hela personalstyrkan blir av med sina jobb.

– Vi är i det här läget tvungna att varsla samtliga anställda och det är stor risk för att de går ut i arbetslöshet. Skolmaten utgör drygt hälften av verksamhetens produktion, säger vd Signäs som beklagade sakernas tillstånd för tidningens medarbetare omedelbart efter krismötet.

– Fram till nu har vi haft planer på att expandera i Ludvika och producera en del annat och att vi skulle kunna anställa mer personal. Det gör ju det hela ännu tråkigare, tillägger han.

Vad torsdagens totalvarsel kommer att resultera i är mycket oklart i detta tidiga skede. Signäs låter dock förstå att resultatet av den förestående upphandlingen av maten till de äldre är av stor betydelse.

Det räcker inte med leveranserna till VBU (Västerbergslagens utbildningscentrum) och maten till sjukvården.

– Då blir vi tvungna att säga upp dessa avtal. Vi kan inte stå här med personal utan att ha någon verksamhet. Men det kommer nog att dröja ända fram i maj innan vi vet hur det blir.

Men även om företaget vinner upphandlingen och får fortsätta att producera mat till vård- och omsorgssidan kommer jobb ändå att gå förlorade vid Dala Måltidsservice.

– Då blir det två tredjedelar av personalen som kan jobba kvar.

För de 24 varslade väntar nu en tung tid av ovisshet inför för framtiden.

– Vi ska göra vad vi kan för att stötta dem, lovar Peter Johannesson, ledamot i styrelsen för den lokala sektionen av Kommunal Bergslagen.

– Och förhoppningen är att MBL-förhandlingarna ska komma i gång så snabbt som möjligt.

För kommunalrådet Maria Strömkvist (S) lär inte varslen vid Dala Måltidsservice ha kommit helt oväntat.

– De tappar skolan så det är klart att det händer saker med personalen där. De har flaggat för uppsägningar, sade hon till tidningen redan efter sammanträdet med kommunstyrelsen.

– Vi var rörande överens om att skolorna får laga maten i egen regi. Det blir lite bakvända världen när borgarna är för kommunalisering. Vissa har en bild av att man kommer att rulla köttbullar i varje kök men det blir på samma sätt som nu.

– Och det lutar åt att också VBU väljer att inte förlänga avtalet.

Hur påverkas priset per portion för vård- och omsorg?

– Priset ökar eftersom volymerna minskar. Men vi kommer att föra över pengar och ser ändå att vi tjänar på det. Som kalkylen är blir det pengar kvar till skolan.

Lokale alliansledaren HåGe Persson (M) tror att skolmaten blir bättre.

– Det har funnits ett stort missnöje bland personal, elever och föräldrar. I vissa fall blir det mycket dyrare när saker kommunaliseras men här har man visat på att det blir billigare. Sedan tror jag att det blir bättre kvalité. Om personalen känner sig delaktig tillagas maten med större kärlek.

Att borgerliga politiker är för kommunalisering hör inte till vanligheterna.

– Nu får man chansen att både ekonomiskt och kvalitetsmässigt visa att det var rätt beslut. Men för den skull föreslår vi inte att allt ska kommunaliseras.

Mer läsning

Annons