Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alkohol till lunchen

/
  • Margareta Karlsson kommer inte att motsätta sig att hennes personal serverar äldre en öl eller sup till lunchen eller middagen.

– En pilsner och en fyra Skåne, fröken.
Snart kan de boende på hemmet beställa annat än den sedvanliga mjölken till fläskkotletten.

Annons

Det är lagrådet som har gett klartecken till servering av alkohol på särskilda boenden för äldre och funktionshindrade.

Boendena ska få servera vin, starköl och andra alkoholdrycker till boende och besökare utan krav på att ha särskilt serveringstillstånd. Enligt planerna ska ändringen i lagen träda i kraft 1 maj.

– Här i vår kommun kommer Granliden, Solgärdet, Säfsgården, Milan, Skogen, Ängsgården och Biskopsgården att beröras av de nya reglerna, säger vård och omsorgschefen Margareta Karlsson.

– Som jag förstått det innebär det här att de boende regelmässigt kan beställa in alkohol i samband med att mat serveras. Om det betyder att vi måste ha ett lager av alkohol eller hur det ska gå till vet jag ännu inte. Vi får samråda med kommunens alkoholhandläggare om detta.

Sedan länge kan de boende beställa hem och förvara alkohol i sina rum/lägenheter. Att det nu även blir möjligt att beställa en öl, vin eller snaps till den allmänna lunchen eller middagen, kan möjligen ses som ett tecken på att Sverige allt mer anammar så kallad kontinental alkoholkultur.

– Ja, så kan det mycket väl vara, säger Karlsson som konstaterar att förändringens vindar blåser inom äldreomsorgen.

– 40-talisterna är på väg in på äldreboendena och de kommer nog att ställa högre krav på service.

Margareta Karlsson har inga tankar på att försöka hitta kryphål med vars hjälp kommunen möjligen kan kringgå lagen. Tvärtom verkar hon välkomna nyordningen.

– Jag anser att om man bor på ett äldreboende så ska man ha rätt att få tillgång till det man haft tillgång till tidigare i livet och som finns ute i samhället. Det ska inte vara någon skillnad bara för att man bor på ett äldreboende.

Mer läsning

Annons