Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älgjakt nära bostäder upprör

/
  • Älgar och rådjur som tar sig ned i området mellan länsvägen och Väsman utgör en stor trafikfara. Nu kritiseras jägarna men Arne Andersson framhåller att man alltid tar största möjliga hänsyn.

Boende mellan Sörvik och Laggarudden vill att kommunen bryter ett avtal med Persbo jaktvårdsområde.
"Helt ogenerat stod de längs vägen med sina kulvapen trots att vägarna trafikerades av värnlösa människor som promenerade, cyklade och körde bil."

Annons

Det skriver Örnäsets samfällighetsförening i brev till kommunen. NLT har inte lyckats nå föreningens kontaktperson, men jaktledaren Arne Andersson bekräftar att jägare befann sig i området lördagen den 19 november.

– Vi har avtal med kommunen och vi tar största möjliga hänsyn till friluftslivet och ligger väldigt lågt med jakt i området. Men ibland måste vi gå ner där för att få bort älgar.

Älgar, liksom rådjur, utgör en stor trafikfara och den här lördagen hade det kommit rapporter om att en ko med kalv uppehöll sig i det relativt smala skogsområdet mellan Väsman och hårt trafikerade länsväg 247.

– Vi skulle ta bort kon och kalven men de smet undan och gick upp i storskogen och det var bara bra. Älgar och rådjur hör egentligen inte hemma i det här området utan ska vara i storskogen uppåt Ickorbotten och Hammarfallsmossen, anser Arne Andersson.

Han berättar att representanter för jaktlaget ofta blir inkallade till eftersök i samband med viltolyckor i Sörvik- och Laggaruddsområdet.

– Under hösten var vi ute på eftersök 10 till 15 gånger bara i det här området.

Den 19 november var det 14 jägare som deltog i jakten på kon och kalven. Hälften ingick i en drevkedja medan övriga sju stod på pass.

"Det är helt uppenbart att området inte är lämpligt till jakt, speciellt inte med kulvapen", framför Örnäsets samfällighetsförening i brevet.

– Att vi står där ogenerat kan diskuteras. Vi försöker ställa oss så vi inte ställer till problem eller olägenheter för dem som promenerar och andra. Vi har all respekt för att vapen kan väcka obehag, men vi kan ju inte undvika att ha vapen med oss, resonerar Arne Andersson som också understryker att jakten genomförs med mycket stora säkerhetsmarginaler när det gäller var, hur och när skott får avlossas.

Kommunens planeringschef Jan-Erik Eriksson har inte hunnit ha något samtal med representanter för jaktvårdområdet med anledning av den kritiska skrivelsen.

– Vi har marker som ligger invid bostadsområden och som vi har upplåtna till jaktklubbar för att det finns behov av att bedriva viltvård. Framför allt behöver vi ha någon som kan ta reda på djur som skadats i trafiken. Men särskilda restriktioner gäller för jakt i de här områdena, säkerheten ska stå i första rummet. Det är viktigt att tillse att det inte uppstår konflikter mellan boende och jägare, betonar Jan-Erik Eriksson.

Arne Andersson:

– Inom föreningen har vi sagt att om det blir diskussioner när vi är ute så ska vi bara gå därifrån. När man har vapen med sig ska man aldrig ge sig in i en diskussion som kan bli het. Det vore bara dumt.

Mer läsning

Annons