Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre äter billigt i Ludvika

/

Annons

De som bor på heltid inom kommunens äldreboende får betala för olika saker och det handlar bland annat om den mat de äter. Socialstyrelsen har fått signaler om att det finns stora variationer mellan hur mycket de som bor på äldreboende betalar för den mat de får. Det ska vara stora skillnader mellan landets kommuner.

För att få lite mer att ta på har socialstyrelsen genomfört en enkät. Där bekräftas misstankarna, billigast i Sverige är Uppsala där de äldre får betala 1230 kronor per månad och dyrast är Nybro där de vill ha 3735 kronor per månad för maten.

Även när det handlar om den mat som distribueras av hemtjänsten är Uppsala billigast, de vill ha 17 kronor per portion och Ydre kommun är dyrast i landet med ett portionspris på 60 kronor.

Ludvika kommun tillhör den grupp som har lägst pris för de som bor på ett äldreboende, 1393 kronor på månad.

Portionspriset för den mat som hemtjänsten levererar ligger på 40 kronor.

- Vi har precis höjt priset från 30 kronor, förklarar Håkan Almquist, ekonom på vuxenförvaltningen i Ludvika.

Det som styrt priset när det gäller maten för de som bor på äldreboende så har kommunen valt att följa Konsumentverkets riktlinje.

- Konsumentverket anser att råvarorna till den mat som människor i den här gruppen tillhör kostar 1393 kronor per månad och det är också det vi tar ut, förklarar Håkan Almquist.

Han poängterar att kommun har en målsättning att ligga lågt med matpriserna.

I Smedjebacken kostar maten på ett äldreboende 2400 kronor per månad och en portion mat från hemtjänsten kostar 37 kronor.

Mer läsning

Annons