Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akuten lades ned - ambulanstransporter fördubblades

/
  • Om en medicinläkare fanns på plats och gjorde bedömningar skulle en del patienter slippa resan till Falun, förmodar Maria Strömberg.

Ambulanstransporterna med patienter till Falun har ökat kraftigt. Gamla människor får lida, menar vårdförbundet.

Annons

I dagarna blev statistiken för transporterna under 2011 sammanställd och klar.

Den visar att antalet transporter under andra halvåret 2011 ökade med 83 procent jämfört med samma period 2010.

Antalet patienter som kördes från Västerbergslagen till Falun var 5,8 per dygn under andra halvåret 2011. Samma period året före låg siffran på 3,1.

Ökningen är dock mindre än vad Landstinget räknat med.

– Vi hade räknat med en ökning med tre till fyra patienter per dygn som skulle köras till Falun, säger Åke Centervärn, ambulanschef för Landstinget Dalarna.

Maria Strömberg är facklig talesman för Vårdförbundet vid ambulansen:

– Många har inte förstått att akuten är nedlagd. När vi kommer och hämtar dem och berättar att de måste köras till Falun så blir många ledsna och rädda. Det blir ångestladdat för dem att tvingas till Falun.

Patienterna är lika många som innan förändringarna trädde i kraft den 20 juni, upplever Strömberg. Men hanteringen av varje patient tar betydligt längre tid eftersom nästan alla måste till Falun, enligt direktiven uppifrån.

– Tänk på vilket stort geografiskt område vi har, från Fredriksberg till Vad. Tidigare kanske det tog en timme eller max en och en halv innan vi var klara och hade lämnat på Ludvika lasarett. Nu kan det ta i snitt tre timmar.

Det här betyder att landstinget får betala mer i övertidsersättning till personalen i Ludvika, att kostnaderna för ambulanserna har ökat kraftigt och att ambulans från Borlänge ibland flera gånger per dygn måste köra mot Ludvika och passa av säkerhetsskäl.

– Det mest extrema hittills som jag hört om var att en Borlängeambulans var här och passade nio gånger under samma dygn.

Men vad värre är, menar Maria Strömberg, är att många patienter körs till Falun i onödan.

– Ofta när vi kommer upp dit med en patient får vi ta med oss någon till Ludvika som våra kolleger kört upp för ett par timmar sedan.

Efter undersökning i Falun har medicinläkaren konstaterat att patienten kan läggas in på vårdavdelning 3 i Ludvika.

Det här är en process och rutin som skulle kunna skötas mycket smidigare och skonsammare för patienternas del, anser Maria Strömberg.

– Numera har vi inga medicinläkare på jourmottagningen (tidigare akuten) som kan besluta om inläggning. Det som finns är en bakjour och den läkaren har inte tillgång till datajournaler när vi ringer honom i hemmet eller var han nu befinner sig. När läkaren inte kan titta i journalerna blir beskedet att vi ska köra till Falun.

– Och har vi först kontaktat till exempel en kardiolog (hjärtläkare) i Falun som kollat det EKG vi skickat över och sagt att patienten kan stanna i Ludvika, så säger bakjouren ändå nej. Och så tvingas vi köra till Falun ändå.

Maria Strömberg säger för sin del att hon har insett att det inte är någon idé att fortsätta strida för att Ludvika åter ska få tillgång till narkosläkare dygnet runt och få behålla dagkirurgin. Däremot är det ett rimligt krav att medicinläkare finns på plats och kan göra bedömningar.

För patienternas skull.

– Är det miljövänligt att vi ska åka runt på det här viset med ambulanserna? Är det bra för patienterna? Vad måste till för att politikerna ska förstå att det vore bra om 89-åriga Agda med återkommande hjärtproblem fick läggas in direkt i Ludvika och slapp resorna fram och tillbaka till Falun?

Som ambulanschef Åke Centervärn tolkar statistiken, har det inte varit någon större ökning av patienter som körts till Falun "i onödan" och som fått åka med ambulans tillbaka till Ludvika lasarett samma dag.

– Andra halvåret 2010 utfördes 50 ambulanstransporter från Falun till Ludvika. Andra halvåret 2011 rörde det sig om 60 transporter. Rutinerna har börjat sätta sig. Men det finns fortfarande behov av att jobba med det här, att multisjuka äldre ska tas om hand i Ludvika.

Ludvika har normalt tillgång till två ambulanser dygnet runt samt på vardagar en dagbil mellan 08.00 och 18.00. Det har blivit allt vanligare att en ambulans i Borlänge måste åka mot Ludvika för att "passa" för att det inte finns någon ledig ambulans i Ludvikaområdet.

Enligt statistiken förekom 60 sådana passningar under andra halvåret 2010. Samma period 2011 var siffran 132 – en ökning med 120 procent. Dessutom tvingades man vid sju tillfällen dirigera ut en Faluambulans för passning i Ludvika, något som aldrig inträffade samma period 2010.

Åke Centervärn ser dock inget behov av att förstärka med fler ambulanser i Ludvika. Däremot har man i år fått plussa på budgeten för att täcka ökade kostnader för drivmedel samt för övertid för personalen.

NLT har flera gånger via telefon och meddelanden på hennes telefonsvarare, sökt landstingsrådet Ingalill Persson för kommentarer.

Mer läsning

Annons