Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABBs nya brytare får Svenska kraftnäts miljöpris

Annons

ABBs nya brytare har utvecklats tillsammans med Svenska Kraftnät och redan är Combinedbrytaren att betrakta som ny standard i det svenska kraftnätet.

Combined ger färre strömavbrott och bättre miljö. Combinedbrytaren är mycket kompakta teknik och ger enklare och mer driftssäkra ställverk med färre apparater. Behovet av mark och byggmaterial minskar.

Miljöpriset delas ut av Svenska Kraftnät, som ansvarar för stamnätet för elkraft och har systemansvaret för den svenska elförsörjningen.

Priset ska belöna insatser för miljön inom företagets verksamhetsområde och är på 100 000 kr.

En fristående jury, bestående av miljö- och energiexperter, har valt att belöna fjärilskännaren Ingemar Frycklund samt ABB.

- Vi har velat lyfta fram de små och stora insatser som helt tiden görs för att förbättra miljön inom vårt område. Det är roligt att juryn valt att uppmärksamma både avancerad högteknologi och hotade fjärilsarter, säger Jan Magnusson, Svenska Kraftnäts generaldirektör.

Fjärilskännaren Ingemar Frycklunds studier har visat att flera av de utrotningshotade fjärilsarterna, bland annat väddnätfjärilen kunnat finna en livsmiljö i kraftledningsgator som därmed blivit en viktig reträttplats för dem. Dessa gator kan vara en viktig resurs för att bevara biologisk mångfald.

Mer läsning

Annons