Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB vinner UHVDC-order i Kina

ABB tar hem order på 40 miljoner dollar, 360 miljoner kronor på utrustning till en ultrahögspänd likströmslänk i södra Kina, där sändarstationen ligger på 2400 meters höjd över havet.

Annons

ABB har vunnit en order på över 40 miljoner dollar för att leverera avancerad kraftutrustningtill överföringslänken för ultrahögspänd likström på 800 kilovolt mellan Dianxibei och Guangdong.

Projektet, som drivs av China Southern Power Grid Company Limited, en av de två stora kraftnätsoperatörerna i landet, kommer att överföra 5 000 megawatt på en sträcka på över 1 950 kilometer.

ABBs nya kund har tidigare valt Siemens som sin europeiska leverantör av UHVDC-utrustning. ABB vann 2012 en transformatororder värd 60 miljoner dollar till bolagets andra UHVDC-länk.

Länken ska överföra ren vattenkraft från Yunnan-provinsen i sydvästra Kina till Pärlflodsdeltat i Guangdong, en av de mest tätbebyggda urbaniserade regionerna i världen och ett stort nav för ekonomi och tillverkning i Kina.

10 miljoner sydkineser får ren el via UHVDC-länken till Guangzhou.

Ellänken kommer att ge kraft som motsvarar elbehovet för 10 miljoner kineser och minskar den miljöförstörande koleldningen i Sydkina.

"Teknologi inom ultrahögspänning är en central del i vår strategi Next Level och hjälper expanderandeländer som Kina att tillförlitligt och effektivt överföra ökande mängder ren, förnybar energi över större avstånd", säger Claudio Facchin, chef för ABB:s division Power Grids i ABBs pressmeddelande .

ABB:steknologi kommer att tas i drift på HVDC-stationen Xinson i Yunnan och Dongfang-stationen i Guangdong.

Xinsong-omformarstationen ligger på 2 400 meters höjd, och tyristorventilerna har utformats särskilt för att uppfylla de krävande elektriska och mekaniska behoven i den kärva miljön.

ABB levererar också dead-tank-brytare, live-tank-brytare och likströmskondensatorer, samt utrustning för ventil och ventilhallar till de två UHVDC-stationerna.

Ordern är en ABB Kinaorder och ABB Components i Ludvika leverera vissa genomföringar till projektet. Ludvikadelen i projektets ingår inte i 40 miljonersordern.

Fakta

China Southern Power Grid, CSG:s HVDC-projekt

Dianxibei-Guangdong UHVDC Transmission Project är CSG:s tredje 800 kilovoltsprojet

CSG del i projekt Kinas pågående west-wast omfattar åtta växelströmsprojekt och lika många HVDC-projekt på tillsammans 35 gigawatt på 500 kilovolt och däröver.

I den pågående, 13:e femåsplanen ska CSG byggat ut till 19 west-eastkorridorer och flytta 46 gigawatt el till kusten, med UHVDC Yunnan - Guangdong och två 500 kilovolts HVDC Jinsha-Guangxi och från vattenkraftverket Guanyinyan.

CSG: har nyligen driftsatt världens största anläggning med HVDC-tekniken VSC som ABB kallar HVDC Light och Kina HVDC Flexible, med en så kallad back-to-backstation på 350 kilovolt och 1000 megawatts effekt vid en 4500-kiöovolts HVDC-länk i Yunnan. Projektet Luxi har leverarats av en ny konkurrent till ABB, RXPE i smarbete med bland annat China XD Group

ABB vinner nu för första gången framgång i  Sydkinas UHVDC-projekt

Mer läsning

Annons