Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB vill bygga nytt jätteprovrum

/
  • Ny Lyviksväg. Planarkitekt Torkel Berg har tagit fram ett förslag på hur den nya provhallen och Lyviksvägen ska läggas om.
  • Högra än västra högbygget. Här precis vid 90-gradersböjen på Lyviksvägen vill Lars Nilsson och Ralf Hartings bygga ABB:s nya provhall för de stora genomföringarna.
  • Sven Rubin i Svenne Rubins traskade runt i publiken. Foto: Daniel Eriksson

Annons

ABB har byggt en ny verkstad för sina nya 800 kilovolts genomföringar som framgångsrikt långtidsprovats vid provkretsen vid Stri i Ludvika.

Nu tar ABB nästa steg och söker bygglov för sin stora provningshall.

- Om vi blir framgångsrika och får kontraktet på Kinas stora ultrahögspända likströmslinje så sätter vi igång bygget med kort varsel. Det hänger på kontraktet, berättar ABB-chefen Lars Nilsson.

Components har utvecklat de nya 10-12 meter långa transformatorgenomföringarna och den 18-19 meter långa väggenomföringen för 800 kilovolt högspänd likström. Nyligen har man vunnit en kinesisk order på elva 1000 kilovoltsgenomföringar av den kinesiska tillverkaren Xian Electric till ett av Kinas försök med världsrekordspänningen inom växelström.

- Det är tekniskt svårt att tillverka genomföringar i denna storlek och vi är erkänt duktiga. På de högsta spänningarna har vi i Ludvika 80 procent av världsmarknaden, säger Lars Nilsson.

Ralf Hartings som ansvarar för utvecklingen av 800 kilovolts dc-genomföringar berättar att den nya provhallen blir större än Mammuthallen. Invändigt blir takhöjden minst 35 meter och hallen blir minst 40 meter bred och 60 meter lång.

- Byggmarknaden är het så vi vet inte vad hallen kommer att kosta men 100 miljoner räcker inte om vi inkluderar den nya provutrustning som också behövs, berättar Lars Nilsson.

Hartings berättar att man med hallen är väl rustad att hålla jämna steg med Kinas elektrotekniska industri som också bygger ut sin provningskapacitet. Tekniskt kan man prova upp till 1200 kilovolt och ännu mer om det finns marknad för det.

Nya jobb för inte hallen i sig med sig utan de jobben kommer i takt med att ABB tar sin del av marknaden inom ultrahögspänd likström.

- Det här är en långsiktig strategisk satsning som visar att vi satsar på Ludvika, säger Lars Nilsson.

Byggnaden kommer att bli i ögonfallande och ABB har anlitat en arkitekt för att göra något trevligt på fasaden in mot staden.

På stadsarkitektkontoret håller planarkitekt Torkel Berg redan på att rita en ny sträckning av Lyviksvägen som måste läggas om och troligtvis runda parkringen utanför ABB Power Systems.

Mer läsning

Annons