Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB upp 1350 procent sedan bottenrekordet

Annons

När förre ABB-chefen Jörgen Centerman hade pratat ned kursen och konkurs hotade efter asbestskandalen hösten 2002 var ABB:s aktiekurs nere under 10:an. ABB-ingenjörer i Ludvika som trots aktion "rädda Lindahl" och andra akuta åtgärder trodde på sitt bolag strömmade till banken och köpte aktier som ingen annan trodde på. De som slog till runt den 20 september 2002 har kunnat notera en börsuppgång på 1350 procent.

ABB var vinnare på börsen på torsdagen och ABB-aktien handlades runt 135 kronor.

ABB:s kvartalsrapport är stark. ABB:s nettovinst första kvartalet 2007 steg 163 procent till 537 miljoner dollar, från 204 miljoner dollar samma period 2006.

Vinstmarginalen (EBIT) ökade till rekordhöga 13,2 procent från 9,6 procent. Orderingången steg 26 procent (20 procent i lokala valutor).

De två Ludvikadivisionerna tillhör delar som går bra.

Orderstocken i Power Products har i dollar räknat ökat med 47 procent till 6 188 miljoner dollar. Vinstmarginalen är rekordhöga 15,4 procent.

Både basorder och stora order ökade och orderingången ökade i alla verksamheter och regioner. Transformatorer ökade mest, främst till följd av efterfrågan i USA, Brasilien, Tyskland och Spanien. Stora order på ställverk till transformatorstationer för högspänning från östra Europa och Mellanöstern

bidrog också till ordertillväxten.

Power Systems orderstock har ökat med 44 procent till 6 357 miljoner dollar. Också inom denna division har vinstmarginalen börjat förbättras, från 4,7 procent till 6,9 procent. Både basorder och stora order ökade väsentligt första kvartalet jämfört med samma kvartal föregående år. Verksamheterna för transformatorstationer och driftövervakningssystem ökade mest då elenergiföretag fortsatte att investera i uppgraderingar av infrastruktur.

Orderingången steg kraftigt i Europa, Nord- och Sydamerika samt Asien, särskilt Indien. Orderingången steg också påtagligt, om än ej tvåsiffrigt, i Mellanöstern och Afrika.

Och ABB har fortsatt framtidstro, resten av 2007 förväntas bli lika bra som första kvartalet och rekordåret 2006.

ABB skriver i rapporten att efterfrågan på infrastruktur för kraftöverföring och distribution förväntas fortsätta på en hög nivå i alla regioner.

Ersättning av utrustning samt förbättrad effektivitet och tillförlitlighet i kraftnät förväntas vara drivkrafterna bakom högre efterfrågan i Europa och Nordamerika.

Och ABB Ludvika väntar nu på HVDC-kontrakt i Storabält i Danmark, Storbrittanien - Nederländerna och Juan de Fuca Cable för att nämna några av de projekt som ser hetast ut.

Mer läsning

Annons