Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB tar prestigeorder i Venezuela

Annons

Det är faktiskt svenska ABB:s första kompletta substationsorder inom 800 kilovolt. Venezuela är ett av få länder i världen som har 800-kilovoltssystem. Tidigare har ABB Ludvika levererat 800 kilovoltsapparater till de flesta länder som har 800 kilovoltssystem som Kanada, USA, Brasilien, Indien.

ABB:s kund Edelca gav ABB ordern i tuff konkurrens med Areva som byggt det befintliga systemet.

- Att ta hem ett turn-keyprojekt inom 800 kilovoltssegmentet visar att vi spelar i högsta division för substations, säger projektledaren Torben Sjöholm.

Beställningen är värd 36 miljoner dollar, 250 miljoner kronor, och det handlar om ett projekt där ABB:s enheter i Ludvika, Västerås och Venezuela samverkar. Stationerna ska tas i drift i juli 2008.

Nu hoppas ABB med denna referens att kunna ta hela projekt också i Indiens och USA:s 800 kilovoltsutbyggnad.

ABB Ludvika kommer att leverera alla högspänningsapparater som brytare, avledare och mättransformatorer till de två stationerna. Krattransformatorerna tas från ABB:s enheter i Latinamerika.

Det statsägda kraftbolaget Electrificación del Caroní, C.A. (Edelca) i Venezuela kör ett kraftnät som består av 2100 kilometer 800 kilovoltslinjer, 3200 kilometer 400 kilovoltslinjer samt 500 kilometer linjer på lägre spänningsnivå.

Svenska ABB har tidigare under 2000-talet levererat fyra 400 kilovoltsstationer till kraftbolaget som för ut kraft från de stora vattenkraftverken Guri och Caruachi samt länken till Brasilien.

Mer läsning

Annons