Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB ska bli ett ännu grönare företag

/
  • Reseavgift. ABB-chefen Sten Jakobsson konstaterar att ABB-arna flyger mycket och det är ett miljöproblem så nu startar ABB en energisparfond.

Annons

- Från den 1 juli 2007 kommer vi internt att lägga en särskild avgift på allt flygresande. Den ska kompensera för de utsläpp av koldioxid som vårt affärsresande orsakar och är kopplad till priset på utsläppsrätter. Avgiften motsvarar 1,8 procent av biljettpriset och går oavkortad till den interna energisparfonden, säger Sten Jakobsson, vd för ABB Sverige.

ABB:s avsikt är att öka medvetenheten om den miljöpåverkan resandet orsakar och man hoppas på fler telefonmöten och mer miljöanpassade sätt att resa.

Förra året genererade ABB Sveriges 24 000 affärsresor med flyg 14 400 ton koldioxid i utsläpp.

- Vi är ett globalt reseintensivt företag och arbetet med att minska den miljöpåverkan resandet medför är därför högt prioriterat. Att det dessutom kommer att ske genom initiativ som kommer från våra medarbetare känns särskilt värdefullt, säger Sten Jakobsson.

Ur energisparfonden kan ABB-enheterna sedan söka bidrag för att påskynda interna projekt som leder till energieffektivisering.

Energisparfonden ska ses som ett komplement och en möjlighet att öka takten i de energieffektiviseringsprogram som redan pågår inom ABB Sverige. Koncernens mål är att minska den egna energianvändningen med 5 procent under en tvåårsperiod.

I Ludvika har Västerbergslagens Energi och ABB har undertecknat ett avtal där energibolaget ska leverera processvärme från biobränslen till ABB. Leveransen motsvarar 8 000 000 kilowattimmar per år och tar bort behovet av 900 kubikmeter olja.

Avtalet innebär att utsläppen i Ludvika av koldioxid minskar med 2400 ton, vilket motsvarar 15 procent av ABB:s totala koldioxidutsläpp i Sverige.

Fakta: Världens grönaste företag

1. Vestas Wind Systems - det danska världsledande vindkraftsföretaget.

2. Svenska Cellulosa, SCA.

3. ABN-Amro.

4. MTR.

5. Ericsson.

6. Westpac Banking.

7. Kingfisher.

8. Phillips.

9. BT Group.

10. Matsushita.

10. Sanyo.

10. ABB.

(Källa: The Independent/ Ethical Investment Research Services)

Mer läsning

Annons