Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB-leverans till gruvprojekt i norr

ABB har fått en order på kraftutrustning till ett gruvprojekt i Kaunisvaara, Pajala kommun. Beställare är bolaget Northland Resources och både ABB i Ludvika och Västerås kommer att leverera utrustning till projektet, som omfattar ställverk, krafttransformatorer, relä- och kontrollutrustning sam datorsystem.

Annons

Gruvprojektet i Kaunisvaara är med sitt anrikningsverk för närvarande ett av Sveriges största byggprojekt. Brytningen av den mycket omfattande järnmalmsfyndigheten är planerad att påbörjas under nästa år.

Delar av transformatorstationen ska därför vara klar att spänningssättas redan under oktober i år för planerad provdrift av produktionsutrustning i gruvan. Transformatorstationen kommer att vara helt färdigställd vid årsskiftet 2012/2013, enligt ett pressmeddelande från ABB.

Northland Resources räknar med att vid full drift kunna producera fem miljoner ton järnmalmskoncentrat per år från Kaunisvaara gruvområde. Leveranserna från Kaunisvaara kommer att ske med lastbil till Svappavaara för omlastning till tåg och vidare transport via Malmbanan till hamnen i Narvik.

Hur mycket ordern är värd framgår inte av pressutskicket från ABB.

                                     

Mer läsning

Annons